Καθώς το μικρό σας αρχίζει να αλληλεπιδρά περισσότερο μαζί σας, μπορεί να νιώθετε μια πίεση για να βοηθήσετε το μωρό σας να ευδοκιμήσει στο περιβάλλον του.

Και μερικές φορές, είναι δύσκολο να ξέρετε τι να κάνετε, ειδικά αν είστε νέοι γονείς.

Το γεγονός ότι το νιώθετε αυτό σημαίνει ότι κάνετε ήδη πολύ καλή δουλειά.

Διαβάστε επίσης: Μεταβατικά παιχνίδια: Το αρκουδάκι που το παιδί μας δε θέλει να αποχωριστεί…

Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι παιχνιδιού για εσάς, με σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη του 6 έως 9 μηνών παιδιού σας:

«Σε ποιο χέρι είναι;»

Πώς παίζεται: Καθίστε ή ξαπλώστε απέναντι από το μωρό σας. Διαλέξτε ένα μικρό παιχνίδι που χωράει στο χέρι σας και δείξτε το στο παιδί σας. Ενώ το παρακολουθεί, κρύψτε το σε ένα από τα χέρια σας. Στη συνέχεια δείξτε και τις δύο κλειστές γροθιές σας στο μωρό σας.

Ρωτήστε: «Πού πήγε το παιχνίδι;», ενώ υπονοείτε το χέρι στο οποίο βρίσκεται, κοιτάζοντας ή κουνώντας ελαφρά το χέρι σας. Κάντε παύση για να δείτε την αντίδρασή του. Ανοίξτε το χέρι σας και πείτε: «Εδώ είναι!».

Σε τι βοηθάει αυτό: Μονιμότητα αντικειμένων, αντιστοίχιση χειρονομιών με ήχο, προσοχή.

Καθώς το παιδί σας πλησιάζει τους εννέα μήνες, αρχίζει να κατανοεί τη μονιμότητα αντικειμένων. Δηλαδή, ότι τα αντικείμενα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και όταν δεν είναι ορατά. Παίζοντας αυτό το παιχνίδι εισάγει την έννοια.

Και όταν ρωτάτε πού είναι το παιχνίδι, οι ματιές και οι διακριτικές κινήσεις σας το βοηθούν να εξασκήσει την προσοχή. Το να μάθει να συνδυάζει χειρονομίες με ήχους είναι ένα σημαντικό γλωσσικό ορόσημο.

«Τα μάτια στην μπάλα»

Πώς παίζεται: Πάρτε μια μικρή μπάλα και καθίστε ή ξαπλώστε κοντά σε έναν τοίχο με το παιδί σας. Δείξτε του πώς μπορεί να αναπηδήσει η μπάλα στο πάτωμα, στον τοίχο και πίσω σε εσάς. Πείτε «Μπουμ» όταν η μπάλα χτυπήσει στο πάτωμα.

Παρακολουθήστε την αντίδρασή του και επαναλάβετε αρκετές φορές. Αφήστε το να δοκιμάσει να ρίξει τη μπάλα, συνεχίζοντας να λέτε «Μπουμ». Τέλος, ρίξτε την μπάλα, αλλά μείνετε σιωπηλοί. Δείτε αν προσπαθήσει να πει «Μπουμ» και χειροκροτήστε όλες τις προσπάθειες.

Σε τι βοηθάει αυτό: Οπτική ανάπτυξη, εντοπισμός αντικειμένων, μίμηση συλλαβών.

Το παιδί σας μαθαίνει να παρακολουθεί κινούμενα αντικείμενα και να προβλέπει πού θα προσγειωθούν. Μαθαίνει επίσης να μιμείται τους ήχους που κάνουν οι άλλοι. Το να μάθει να λέει μόνο μια συλλαβή κάθε φορά απαιτεί περισσότερο μυϊκό έλεγχο και προσοχή από ό,τι η συνεχής φλυαρία.

«Λίγο πιο μακρία…»

Πώς παίζεται: Καθίστε ή ξαπλώστε δίπλα στο μωρό σας μπρούμυτα και δείξτε του ένα παιχνίδι. Μετακινήστε αργά το παιχνίδι έξω από το οπτικό του πεδίο σε ένα τόξο σαν να κάνετε έναν κύκλο γύρω του. Περιμένετε να δείτε αν θα γυρίσει για να βρει το παιχνίδι.

Ζητωκραυγάστε τα και υπενθυμίστε του πού βρίσκεται με ήχους. Καθώς το παιδί σας γίνεται πιο κινητικό, μετακινήστε το παιχνίδι σε ένα διαφορετικό επίπεδο (όπως ένα χαμηλό ύψωμα) και παρακολουθήστε το να προσπαθεί να το φτάσει. Επαναλάβετε προς διαφορετικές κατευθύνσεις

Σε τι βοηθάει αυτό: Δύναμη, συντονισμός, κινητικός σχεδιασμός, δεξιότητες προ-αναρρίχησης.

Αυτή η δραστηριότητα βοηθά το παιδί σας να αναπτύξει τη δύναμη και το συντονισμό για το μπουσούλημα και άλλα μελλοντικά σωματικά ορόσημα. Καθώς μετακινείτε το παιχνίδι προς διάφορες κατευθύνσεις, αφήστε το να εξασκηθεί σε διάφορες κινήσεις – να περιστρέφεται, να απλώνει το χέρι του κ.λπ.