Δεν χρειάζονται ατελείωτες επεξηγήσεις για να διδάξουμε σε ένα παιδί αξίες που θεωρούνται σημαντικές και μπορούν να αποτελέσουν οδηγό στη ζωή του. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την αλληλεπίδραση, τις χειροτεχνίες, τα παιχνίδια και μάλιστα αυτοί οι τρόποι αν και φαντάζουν απλοί, είναι τελικά οι πιο ουσιαστικοί.

Υπάρχουν πολλές αξίες στη ζωή και δεν δίνουν όλοι οι άνθρωποι προτεραιότητα στις ίδιες. Μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, το παιδί μπορεί να έρθει πιο κοντά σε εκείνες που εσείς θεωρείτε πιο βασικές.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Γιατί δεν ξεκολλάει από τις οθόνες και θέλει συνέχεια γλυκά;

 

Μαθαίνουμε βασικές αξίες διασκεδάζοντας

 

Οι αξίες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να πάρουν σωστές αποφάσεις, να υιοθετήσουν καλές συμπεριφορές και να ζουν μια πιο πλήρη, σε όλα τα επίπεδα, ζωή. Τρεις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί, είναι:

 

#1 «Storytelling»

Οι ιστορίες των ίδιων των παιδιών είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη μετάδοση αξιών. Με αφορμή αυτές, μπορούν να ξεκινήσουν καινούριες με βάση διάφορες αξίες και γιατί όχι, να αναπαρασταθούν.

Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, μπορεί να επιλέξει μια αξία και να δημιουργήσετε μαζί μια ιστορία γύρω από αυτήν, της οποίας το θέμα και η αφήγηση μπορεί να έχει πολλά κοινά σημεία με μια πραγματική κατάσταση.

Εάν το παιδί σας είναι μικρό, χρειάζεται μεγαλύτερη καθοδήγηση. Μπορείτε να προτείνετε εσείς μια κατάσταση και να κάνετε την αρχή, επιτρέποντας στο παιδί να προχωρήσει παρακάτω και σταδιακά να κατανοήσει την αξία για την οποία γίνεται λόγος. Για παράδειγμα, δύο σκίουροι συναντιούνται στο δάσος, ο ένας έχει πολλούς ξηρούς καρπούς και ο άλλος δεν έχει κανένα. Πώς θα εξελισσόταν η ιστορία για να τονιστεί η αξία της γενναιοδωρίας;

 

#2 Κάρτες αξιών

Κόψτε πολλά χαρτόνια σε σχήμα τραπουλόχαρτου και γράψτε σε καθένα από αυτά το όνομα μιας αξίας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα σχέδιο που αντιπροσωπεύει το νόημά της.

Όταν όλα τα φύλλα είναι έτοιμα, μοιράστε 3 φύλλα σε κάθε μέλος της οικογένειας. Κάθε παίκτης πρέπει να συγκρίνει τα δικά του  με τα άλλα φύλλα. Εάν μια κάρτα ενός άλλου περιέχει μια αξία που φαίνεται πιο σημαντική από αυτή που υπάρχει στις δικές του κάρτες, μπορεί να γίνει ανταλλαγή. Τελικά, κάθε παίκτης θα έχει προσδιορίσει ποιες είναι οι τρεις κύριες κάρτες- αξίες του.

Κάθε φορά που κάθε παίκτης παίρνει ένα καινούριο φύλλο, μπορείτε να συζητάτε οικογενειακώς τι σημαίνει αυτή η αξία και σε ποιες καταστάσεις την συναντάμε. Έτσι, τα παιδιά θα καταλαβαίνουν όλο και καλύτερα.

 

#3 Χειροτεχνίες για το καλωσόρισμα των εποχών

Αυτή είναι μια από τις πιο ευέλικτες χειροτεχνίες για να δουλέψετε πάνω σε αξίες.

  • Στην αρχή κάθε εποχής, θα δημιουργείτε ανάλογα διακοσμητικά, τα οποία στη συνέχεια θα τοποθετείτε στο σπίτι.
  • Όλοι μαζί θα αποφασίσετε τι είδους διακόσμηση θα δημιουργηθεί (π.χ. μια αφίσα, μια γιρλάντα, ένα κολάζ) και το θέμα (χιονάνθρωπος, λουλούδια, ζώα κτλ.).
  • Ύστερα, θα ανατεθούν ρόλοι (ποιος θα ζωγραφίσει, ποιος θα κόψει, ποιος θα κολλήσει κτλ.).

Μέσω αυτής της διαδικασίας προωθούνται εμμέσως ποικίλες αξίες, όπως αυτές της συνεργασίας, του προγραμματισμού, του αλληλοσεβασμού.

Φυσικά, μπορείτε να κάνετε τέτοιες χειροτεχνίες πολύ πιο συχνά, στην αρχή κάθε μήνα ή σε ιδιαίτερες περιστάσεις.