Η εμπιστοσύνη χτίζεται από τη στιγμή που γεννιόμαστε και αφηνόμαστε στη φροντίδα των πιο σημαντικών προσώπων στη ζωή μας, που είναι συνήθως οι γονείς μας.

Αυτή η σχέση διαμορφώνει την αντίληψή μας για την εμπιστοσύνη αλλά και την ικανότητα που έχουμε (ή δεν έχουμε) αργότερα στη ζωή μας να εμπιστευθούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Φυσικά, όσο πιο ασφαλής νιώθει κάποιος στη βρεφική και παιδική του ηλικία τόσο πιο πολύ καταφέρνει να εμπιστευθεί τον εαυτό του και τον κόσμο μεγαλώνοντας.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σωστή ψυχο-συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό;

Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του παιδιού

Όταν το μωρό κλαίει και εμείς ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του, προσπαθώντας να το καθησυχάσουμε, μαθαίνει να μας έχει εμπιστοσύνη.

Είμαστε ενεργοί ακροατές

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αναζητούμε ευκαιρίες να μιλήσουμε μαζί του για όσα του κινούν το ενδιαφέρον ή το απασχολούν. Ζητάμε τη γνώμη του για κάτι, ώστε να ξέρει ότι το εκτιμάμε και το ακούμε ενεργά, δείχνοντάς του ότι είναι σημαντικό για εμάς.

Δεν χαρακτηρίζουμε τις απορίες ή τους προβληματισμούς του ως «ανόητους» ή «υπερβολικούς», αλλά αντιθέτως το ακούμε με προσοχή και κατανόηση.

Λέμε την αλήθεια

Μπορεί να είναι προφανές, όμως πραγματικά η ειλικρίνειά μας απέναντι στο παιδί, είναι καθοριστικής σημασίας για να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Αν το παιδί μάς δει στεναχωρημένους, δεν του απαντάμε ότι είμαστε καλά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιραστούμε μαζί του ό,τι μας απασχολεί, απλά να παραδεχτούμε ότι είμαστε λυπημένοι. Αν πάλι το παιδί μάς κάνει μια ερώτηση, την απάντηση της οποίας δεν γνωρίζουμε, του δείχνουμε την αβεβαιότητά μας, εξηγώντας του ότι θα ψάξουμε την απάντηση.

Εξηγούμε στο παιδί ότι ακόμη κι αν μια πράξη του δεν μας βρίσκει σύμφωνους ή μας απογοητεύει, τα ψέματα κάνουν χειρότερη την κατάσταση. Φυσικά, για να παραδέχεται το παιδί τα λάθη του και να είναι ειλικρινές, πρέπει να μεγαλώνει σε ένα πλαίσιο με σαφή όρια αλλά όχι αυστηρές τιμωρίες που θα το τρομοκρατούν.

Δεν του δίνουμε «άδειες» υποσχέσεις

Τα παιδιά έχουν την έμφυτη τάση να πιστεύουν τους γονείς τους σε ό,τι τους λένε. Γι’ αυτό αν έχουμε υποσχεθεί κάτι στο μικρό μας, καλό είναι να το εκπληρώνουμε. Όσο συχνότερα αλλάζουμε γνώμη ή αθετούμε τις υποσχέσεις μας, τόσο περισσότερο κλονίζουμε την εμπιστοσύνη του παιδιού.