Οι δραστηριότητες τέχνης, όπως η ζωγραφική ή το θέατρο, είναι οι δημιουργικές ευκαιρίες που διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών και υποστηρίζουν σημαντικά την ανάπτυξη των επικοινωνιακών τους μέσων.

Η δημιουργικότητα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό ώστε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα και τους φόβους τους.

Επιπλέον, τα παιδιά που ασχολούνται με τις τέχνες είναι καλύτεροι λύτες προβλημάτων και χτίζουν ισχυρότερες δεξιότητες του προμετωπιαίου φλοιού, όπως η εκτελεστική λειτουργία και η μνήμη.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Η ενασχόληση με την τέχνη ενισχύει την επίλυση προβλημάτων

Αν έχετε εντοπίσει την καλλιτεχνική φλέβα του παιδιού σας, μπορεί να αναρωτιέστε ποια δραστηριότητα του ταιριάζει κι αν μπορεί πραγματικά αν αποκομίσει κάτι από αυτήν.

Δείτε τι προσφέρει στα παιδιά η επαφή με τις διάφορες μορφές τέχνης:

Ζωγραφική

Ποιο παιδί δεν είναι ευτυχισμένο με έναν μαρκαδόρο ή ένα πινέλο στο χέρι; Η ζωγραφική είναι ο πιο άμεσος τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και δημιουργικότητας για ένα παιδί.

Παράλληλα, συμβάλλει στη βελτίωση της λεπτής κινητικότητας, δηλαδή στην πρόσφυση που απαιτείται από τους μυς των δαχτύλων, των χεριών και των καρπών ώστε το παιδί να χειριστεί αποτελεσματικά μικρά αντικείμενα με σταθερότητα.

Θέατρο

Παρακολουθώντας θέατρο, ένα παιδί ψυχαγωγείται ενώ παράλληλα εξελίσσεται συναισθηματικά, καθώς μπορεί να ταυτιστεί με έναν ήρωα και να βιώσει έντονα συναισθήματα. Ταυτόχρονα, έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με σημαντικές αξίες της ζωής, βάζοντας θεμέλια στην ανάπτυξη της σκέψης του.

Εκτός όμως από την παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης, το παιδί μπορεί να παίξει και το ίδιο ρόλους μέσω του θεατρικού παιχνιδιού. Το θεατρικό παιχνίδι θα του επιτρέψει να εκφραστεί, να συνυπάρξει, καθώς και να βιώσει μέσα από την ασφάλεια που προσφέρει ο ρόλος ακόμη και «δύσκολα» συναισθήματα.

Μουσική

Το παιδί ακούει τη μουσική ήδη από την εποχή που κυοφορείται. Μάλιστα, έχει την ικανότητα να αντιδρά σε ηχητικά ερεθίσματα ως έμβρυο, ενώ στη βρεφική ηλικία συντονίζεται στη μουσική με κινήσεις, που μοιάζουν με χορευτικές.

Από το πρώτο έτος της ζωής του σε ένα παιδί καλλιεργείται η αίσθηση του ρυθμού και της μελωδίας. Παράλληλα, αναπτύσσεται γλωσσικά, καθώς η μουσική δεν είναι παρά μια «εναλλακτική» γλώσσα.

Είναι μια διαδικασία που μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, μέσω της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου. Σε αυτήν την περίπτωση, το παιδί θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερο να επιλέξει το μουσικό όργανο που το εκφράζει.

Χορός

Πολύ περισσότερο από το θέατρο, ο χορός συμβάλλει στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και το βοηθά να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα από τις κινήσεις του σώματός του. Την ίδια στιγμή, μέσω του χορού το παιδί αποβάλλει το άγχος, ενώ μαθαίνει να πειθαρχεί σε συγκεκριμένους «κανόνες».