Θέλετε το παιδί σας να τρώει τα λαχανικά του; Το μυστικό είναι να τρώτε κι εσείς τα δικά σας. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την OnePoll, έδειξε ότι το 53% των παιδιών (ηλικίας έξι ετών και κάτω) τρώνε λαχανικά που δεν τους αρέσουν καν, απλά για να μιμηθούν τους γονείς τους.

Συνολικά, το 78% των 2.000 γονέων συμεττεχόντων πιστεύει ότι τα παιδιά τους διαμόρφωσαν τις διατροφικές τους συνήθειες, μιμούμενοι εκείνους στο τραπέζι.

Το 82% ανέφερε ότι είναι σημαντικό για το παιδί να κάθεται στο ίδιο τραπέζι μαζί τους κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Το 80% περιέγραψε το φαγητό ως έναν από τους αγαπημένους τρόπους για να συνδεθούν.

Διαβάστε επίσης: Fast food: Πώς βλάπτει την υγεία των παιδιών;

«Κάθε αλληλεπίδραση είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για μάθηση και ανάπτυξη», τονίζει η κλινική ψυχολόγος Δρ Γιοχάν Σμιθ-Νίλσεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα λαχανικά

Τα λαχανικά περιλαμβάνουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως μέταλλα, φυτικές ίνες και βιταμίνες, που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Αυξάνουν επίσης την ανοσία του παιδιού σας για την καταπολέμηση χρόνιων παθήσεων.

Ωστόσο πολλά είναι τα παιδιά, ειδικά κατά την νηπιακή ηλικία, που δεν θέλουν ούτε να τα δοκιμάσουν, δημιουργώντας μία σοβαρή πρόκληση για τους γονείς στο οικογενειακό τραπέζι.

Γιατί πρέπει να τα τρώτε κι εσείς

Τα παιδιά αγαπούν να μιμούνται τους γονείς τους. Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί το παιδί, αλλά η συμπεριφορά ενσωματώνεται μέσω της παρατήρησης και του περιβάλλοντος.

Έτσι, εάν θέλετε το παιδί σας να τρώει λαχανικά, θα πρέπει κι εσείς να τα έχετε στο δικό σας πιάτο. Θυμηθείτε να αναφέρετε πόσο νόστιμο είναι το φαγητό σας. Αν δείξετε θετικά συναισθήματα, θα επηρεάσετε θετικά και το παιδί.

Ένας άλλος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταναλώνει θρεπτικά συστατικά είναι με τη μορφή smoothie. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τα συνδυάσετε με άλλα νόστιμα τρόφιμα, όπως φρούτα.