Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένα παιδιά είναι «πρωταθλητές» στον ύπνο, ενώ άλλα έχουν εγκαταλείψει εντελώς τον μεσημεριανό υπνάκο. Ο λόγος πίσω από αυτό δεν είναι μόνο η ηλικία – έχει να κάνει περισσότερο με τον εγκέφαλο.

Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αποκαλύπτει το τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλό των παιδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι έφηβοι κοιμούνται τόσο αργά;

Ουσιαστικά, όταν τα μικρά παιδιά κοιμούνται, ο εγκέφαλός τους εργάζεται σκληρά για την επεξεργασία των αναμνήσεων και τη μάθηση. Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται ο ιππόκαμπος το τμήμα του εγκεφάλου που είναι σαν μια αποθήκη για τις αναμνήσεις πριν αυτές μεταφερθούν σε μια πιο μόνιμη θέση.

Γιατί τα παιδιά σταματούν να κοιμούνται το μεσημέρι;

Ίσως αναρωτηθείτε, αν ο υπνάκος είναι τόσο ωφέλιμος για τη μνήμη και τη μάθηση, γιατί τα παιδιά σταματούν να κοιμούνται;

Σκεφτείτε τον ιππόκαμπο σαν έναν κουβά. Όταν ο ιππόκαμπος είναι αναποτελεσματικός, είναι σαν να έχουμε έναν μικρό κουβά. Ο κουβάς σας θα γεμίσει πιο γρήγορα και θα ξεχειλίσει, και κάποιες αναμνήσεις θα ξεχυθούν και θα ξεχαστούν.

Αυτό πιστεύουν οι επιστήμονες ότι συμβαίνει με τα παιδιά που εξακολουθούν να κοιμούνται. Ο ιππόκαμπος τους είναι λιγότερο ώριμος και πρέπει να αδειάζουν τον κουβά πιο συχνά.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται. Έτσι, ο ιππόκαμπος τους γίνεται πιο αποδοτικός. Πράγμα που σημαίνει ότι ο «κουβάς» τους μεγαλώνει.

Αυτό τους επιτρέπει να αποθηκεύουν περισσότερες αναμνήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν χρειάζονται πλέον αυτόν τον υπνάκο για να κάνουν χώρο για νέες πληροφορίες.

Με λίγα λόγια, ο υπνάκος για τα μικρά παιδιά είναι σαν να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, αλλά για τον εγκέφαλό τους. Βοηθά στην εδραίωση των αναμνήσεων και στη μάθηση και δεν είναι κάθε παιδί έτοιμο να τον εγκαταλείψει στην ίδια ηλικία.

Γι’ αυτό αφήστε τα μικρά σας να κοιμούνται αν το θέλουν, επειδή είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.