Όταν το παιδί σας ήταν ακόμη μωρό το σταθερό πρόγραμμα και ο συνεχόμενος ύπνος ίσως έμοιαζαν άπιαστο όνειρο στην αρχή. Όμως, δουλέψατε σκληρά για να κάνετε την ώρα του ύπνου μια ευχάριστη υπόθεση χωρίς άγχος.

Και τα καταφέρατε. Επιτέλους, βάζατε το νησταγμένο μωρό σας στην κούνια του, ηρεμούσε και τελικά κοιμόταν μόνο του. Ωστόσο, όταν το μωρό σας έγινε νήπιο και πήγε στο κρεβάτι του, απαλλαγμένο από τους περιορισμούς της κούνιας, τα δεδομένα ανατράπηκαν.

Τώρα βάζετε το παιδί για ύπνο, διαβάζετε ένα βιβλίο, κάνετε αγκαλιές και 10 λεπτά αργότερα, εκεί που νομίζατε ότι θα είχε αποκοιμηθεί για τα καλά, ακούτε τα μικρά ποδαράκια του να τρέχουν στο σπίτι από το άλλο δωμάτιο.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί κάποια σταματάνε να κοιμούνται το μεσημέρι νωρίτερα από άλλα;

Μπορεί να έχετε δοκιμάσει πολλών ειδών τακτικές από «σκοπιές» έξω από την πόρτα τους, μέχρι δωροδοκίες. Γρήγορα θα διαπιστώσατε ότι τίποτα από αυτά δε φαίνεται λειτουργεί. Είναι πολύ εύκολο η υπομονή και η κατανόηση να μετατραπούν σε απογοήτευση και αγανάκτηση.

Μην απελπίζεστε ακόμη. Υπάρχουν δύο κοινά λάθη που μπορεί να κάνετε, χωρίς να το καταλαβαίνετε, στην προσπάθειά σας να βοηθήσετε το παιδί να κοιμηθεί – αν τα αποφύετε μπορεί πραγματικά να δείτε διαφορά:

Αποφύγετε την υπερκόπωση

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι όσο πιο αργά πάει το παιδί για ύπνο, τόσο πιο κουρασμένο θα είναι. Στην πραγματικότητα, το να καθυστερείτε την ώρα του ύπνου του παιδιού μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Αν το παιδί κουραστεί υπερβολικά και ο οργανισμός του χάσει το φυσικό παράθυρο ύπνου, ο κιρκάδιος ρυθμός του μπορεί να απορρυθμιστεί. Έτσι, το νήπιο μπορεί να δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί και θα ξυπνάει πολλές φορές μέσα στη νύχτα.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα φυσικά σημάδια κούρασης (όπως το χασμουρητό, η ευερεθιστότητα κ.λπ.) και να μετατοπίζετε την ώρα του ύπνου σύμφωνα με αυτά.

Μην γίνεται «αρκουδάκι» για το νήπιο

Μπορείτε να ξαπλώσετε μαζί του λίγα λεπτά για να το αγκαλιάσετε και να τα ρωτήσετε ποιο ήταν το αγαπημένο του μέρος της ημέρας. Αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος γιατί επιτρέπει στο παιδί να ανοιχτεί για οτιδήποτε έχει στο μυαλό του.

Προσοχή: Μην πέσετε στην παγίδα να ξαπλώνετε στο κρεβάτι του μέχρι να αποκοιμηθεί, γιατί έτσι μπορεί να αρχίσει να εξαρτάται από εσάς και να γίνεται το αγαπημένο του «αρκουδάκι».