Τα συναισθήματα που όλοι μας έχουμε έμφυτα χρειάζονται «δουλειά» ώστε να κατορθώσουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διαχειριστούμε. Αν δεν μάθουμε στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τα ελέγχουν μπορεί αργότερα ως ενήλικες να τους είναι δύσκολο να βρουν εσωτερική ισορροπία και κατ’ επέκταση να χτίσουν ποιοτικές και ουσιαστικές σχέσεις με τους γύρω τους.

Αν και γεννιόμαστε λοιπόν με συναισθήματα, δεν γεννιόμαστε με συναισθηματική εκπαίδευση. Ακόμη και ως ενήλικες εξακολουθούμε να μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε και κάποιοι ίσως αργούν πολύ να τα καταφέρουν. Η συναισθηματική εκπαίδευση επομένως είναι απαραίτητο να ξεκινά από πολύ νωρίς και μπορεί μάλιστα να καλλιεργηθεί με διασκεδαστικό τρόπο μέσω απλών και κατανοητών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων.

 

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Είναι η διαφορετικότητα συνώνυμη με την επιτυχία;

 

 

 

3 δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν όσα νιώθουν

 

#1 «Ο ντετέκτιβ των συναισθημάτων»

Σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να γίνετε με το παιδί ντετέκτιβ και να λύσετε το μυστήριο των συναισθημάτων που έχουν διάφορα πρόσωπα, από συμμαθητές τους μέχρι άγνωστα άτομα στις φωτογραφίες περιοδικών, ακόμα και στην τηλεόραση. Στόχος είναι να αναγνωρίσετε ή τουλάχιστον να μαντέψετε το τι συμβαίνει σε αυτά τα άτομα, το πώς δηλαδή μπορεί να αισθάνονται με βάση τις εκφράσεις τους.

Μόλις βγάλετε ένα κοινό συμπέρασμα, προσπαθήστε να μιμηθείτε αυτήν την έκφραση και στη συνέχεια διηγηθείτε μια κατάσταση που σας έκανε να νιώσετε αντίστοιχα. Εάν πρόκειται για μια ανάμνηση που σας έκανε να αισθάνεστε άσχημα, σκεφτείτε μαζί με το παιδί τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά έτσι ώστε να νιώσετε καλύτερα αν συμβεί ξανά.

 

#2 Κρατώντας ημερολόγιο

Το ημερολόγιο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να δουλέψει το παιδί πάνω στα συναισθήματά του. Γράφοντας, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων και του τι αυτά μας προκαλούν. Για τα μικρότερα παιδιά που δεν μπορούν ακόμη να γράψουν, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε το είδος του ημερολογίου (πχ. ημερολόγιο με σχέδια).

Είναι σημαντικό να προτρέψετε τα παιδιά να κρατούν το ημερολόγιό τους και αν το επιθυμούν να το μοιραστούν κάποια στιγμή μαζί σας.

 

#3 Ζωγραφίζοντας τα συναισθήματα

Το να ζωγραφίζουν τα παιδιά τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συνδεθούν με τον εαυτό τους. Τα συναισθήματα αμέσως γίνονται πιο ήπια και αργότερα τους είναι πιο εύκολο να αναζητήσουν λύσεις σε ό,τι τους κάνει να νιώθουν άσχημα.

Αν το παιδί το προτιμά, μπορεί να σκίσει το σχέδιο όταν τελειώσει. Δεν είναι άλλωστε απαραίτητο να το δείτε. Το σημαντικό είναι να είστε εκεί για το παιδί και να το ενθαρρύνετε με θετικά λόγια ενόσω εξερευνά τον εαυτό του.