Ως γονείς, βλέπουμε συχνά τα παιδιά μας να εκδηλώνουν χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τους συνομηλίκους τους. Οι ιδιαιτερότητες αυτές μπορεί να τα κάνουν να αισθάνονται περίεργα ή διαφορετικά.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν ανησυχείτε για την κοινωνική τους αποδοχή ούτε τη μελλοντική τους επιτυχία. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν το παιδί σας να διαφέρει, είναι εκείνα που θα το βοηθήσουν να πετύχει ως ενήλικας.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις παιδικές τους ιδιομορφίες, μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να ευδοκιμήσουν σε διάφορες πτυχές της ζωής.

Καινοτομία

Τα παιδιά που εκμεταλλεύονται την ατομικότητά τους διαθέτουν ένα πολύτιμο πλεονέκτημα. Το γεγονός αυτό τους επιτρέπει να αμφισβητούν και να σκέφτονται έξω από το κουτί, προωθώντας την καινοτομία.

Σκεφτείτε τις ιστορίες αξιοσημείωτων ανθρώπων που έκαναν πρωτοποριακές ανακαλύψεις.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, γνωστός για τη θεωρία της σχετικότητας, χαρακτηρίστηκε εκκεντρικό και αντισυμβατικό παιδί. Η περιέργεια και η σκέψη του, πράγματα που κάποτε θεωρούνταν παράξενα, τον βοήθησαν στο να διαλευκάνει μερικά από τα μυστήρια του σύμπαντος.

Ανθεκτικότητα και επιμονή

Ένα «διαφορετικό» παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η κοινωνική απόρριψη ή το αίσθημα της μοναξιάς. Ωστόσο, αυτές οι εμπειρίες μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα, την επιμονή και την αποφασιστικότητά του.

Εσείς διαδραματίζετε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του παιδιού σας μέσα από αυτές τις δυσκολίες, διδάσκοντάς του πώς να ανακάμπτει από τις αποτυχίες. 

Η J.K. Rowling, η διάσημη συγγραφέας της σειράς Harry Potter, αντιμετώπισε αναποδιές σε όλη της τη ζωή. Όταν ήταν παιδί, ένιωθε ότι δεν ταίριαζε πουθενά και κλεινόταν στον εαυτό της. 

Ωστόσο, το πάθος της για την αφήγηση ιστοριών την απέτρεψε από το να εγκαταλείψει τα όνειρά της. Το αποτέλεσμα; Μια από τις πιο επιτυχημένες και αγαπημένες σειρές βιβλίων που έχουν υπάρξει ποτέ.

Ενσυναίσθηση

Η ικανότητα των παιδιών να αντιλαμβάνονται τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο τους επιτρέπει να συμπάσχουν βαθιά με τους άλλους, ιδιαίτερα με εκείνους που μπορεί να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι.

Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά μας, τα εξοπλίζουμε με ανεκτίμητα εργαλεία για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, την ηγεσία διαφορετικών ομάδων και την επίτευξη θετικών κοινωνικών αλλαγών.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού.

Μεγαλώνοντας στο Πακιστάν, το πάθος της για την εκπαίδευση και η αδιάκοπη επιδίωξη της ισότητας την έκαναν στόχο των Ταλιμπάν. Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε σοβαρούς κινδύνους, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν σχολείο, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτο θάρρος.