Υλικά

50 γρ. βούτυρο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

180 γρ. ρύζι ριζότο

1 κύβος ζωμού λαχανικών

ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού

2 κλωνάρια λεμονοθύμαρο

250 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους

50 γρ. σκληρό τυρί ιταλικού τύπου (για χορτοφάγους)

2 κουταλιές της σούπας crème fraîche (εναλλακτικά κρέμα γάλακτος + κεφίρ ή γιαούρτι)

 

Εκτέλεση

Λιώστε το βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε απαλά μέχρι να μαλακώσει για περίπου 8 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για 1 λεπτό. Ανακατέψτε το ρύζι για 12 λεπτά.

Διαλύετε τον κύβο ζωμού σε βραστό νερό και προσθέτετε μια κουτάλα από τον ζωμό στο ρύζι, μαζί με τον χυμό λεμονιού και το θυμάρι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν απορροφηθεί σχεδόν όλο το υγρό, προσθέστε άλλη μια κουτάλα ζωμό και συνεχίστε να ανακατεύετε.

Ρίξτε μέσα τα κολοκυθάκια και συνεχίστε να προσθέτετε το ζωμό, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες. Για να σερβίρετε, ανακατέψτε τα καρυκεύματα, το ξύσμα λεμονιού, το τυρί και την crème fraîche.