Το καλοκαίρι, επειδή τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος που περνούν στις οθόνες αυξάνεται κατακόρυφα. 

Σίγουρα, το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ακονίζουν το μυαλό τους και να κρατάνε επαφή με τους φίλους τους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ο κυβερνοχώρος μπορεί να κρύβει κινδύνους για ένα παιδί.

Διαβάστε επίσης: Μοντεσσόρι στο τραπέζι: Πώς να φάτε όλοι μαζί με ηρεμία

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που προτείνει το FBI στους γονείς:

Βάλτε όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και του διαδικτύου για όλη την οικογένεια

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τμήματα της ημέρας κατά τα οποία τα τηλέφωνα είναι κλειστά. Οι γονείς μπορούν και πρέπει να είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τη χρήση του διαδικτύου στο σπίτι.

Συχνά, τα παιδιά αναπαράγουν αυτό που κάνουν οι γονείς τους. Οπότε είναι πραγματικά χρήσιμο όταν οι γονείς επιδεικνύουν καλές ψηφιακές συνήθειες, όπως το να αφήνουν το τηλέφωνο κάτω κατά τη διάρκεια των γευμάτων, να μην έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα ακριβώς δίπλα στα κρεβάτια τους και να μην ελέγχουν τα μηνύματα κατά τη διάρκεια του οικογενειακού χρόνου.

Διδάξτε στο παιδί να μη μοιράζεται ποτέ προσωπικές πληροφορίες online

Το FBI διοργανώνει οικογενειακά εργαστήρια για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και μερικές φορές οι συζητήσεις που ανοίγουν εκεί αναδεικνύουν νέα ζητήματα. Σε μια συνάντηση, το 40% των παιδιών παραδέχτηκε ότι έχει κάνει «φίλο» κάποιον που δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα και έχει μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες μαζί του. 

Όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν αν θα έδιναν σε έναν άγνωστο στο δρόμο τη διεύθυνση ή τον αριθμό τηλεφώνου τους, όλα απάντησαν όχι. Κι όμως, είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα.

Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού

Οι θηρευτές του διαδικτύου αναζητούν ενδείξεις ότι τα παιδιά δυσκολεύονται στο σπίτι ή μπορεί να έχουν κατάθλιψη, και στη συνέχεια παριστάνουν ότι είναι κάποιος που μπορεί να τα βοηθήσει ή να τα σώσει για να τα εκβιάσουν. 

Όταν τα παιδιά έχουν έντονες αλλαγές στη συμπεριφορά τους ή περνούν περισσότερο χρόνο από το κανονικό στο μπάνιο με τα τηλέφωνά τους, αυτό είναι μερικές φορές ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να κρατάτε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με το παιδί σας και να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το με ποιον συνομιλεί στο διαδίκτυο.

Μιλήστε του για το ψηφιακό του «αποτύπωμα»

Το FBI προειδοποιεί τους γονείς να παρακολουθούν τι δημοσιεύουν τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά παιδιών που χάνουν ευκαιρίες όπως υποτροφίες και δουλειές εξαιτίας των αναρτήσεων τους.