Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε κάποιες λιγούρες στην εγκυμοσύνη για συνδυασμούς τροφίμων που κανονικά δεν θα σας άρεσαν. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, περίπου 50-90% των γυναικών έχουν κάποιο είδος ιδιαίτερης επιθυμίας για τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ευθύνεται η δραστική αλλαγή των ορμονών. Οι λιγούρες σας μπορεί επίσης να προκύπτουν επειδή το σώμα σας εργάζεται…υπερωρίες για να μεγαλώσει μια νέα ζωή μέσα σας. Ή μπορεί απλώς ορισμένες τροφές να σας φτιάχνουν τη διάθεση.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Το καρπούζι θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος

Στη νέα δημοσκόπιση ανάμεσα σε 2.000 γυναίκες που έχουν γεννήσει τα τελευταία έξι χρόνια, εννέα στις δέκα (89%) ανέφεραν ότι είχαν εκδηλώσει τουλάχιστον μια λιγούρα. Τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στη λίστα; Φυσικά αυτά που είναι πιο δύσκολο να βρείτε εκείνη την ώρα!

Οι πιο κοινές λιγούρες εγκυμοσύνης

  1. Ένα εποχιακό τρόφιμο που δεν ήταν στην εποχή του (π.χ. καρπούζι το χειμώνα) – 47%
  2. Ένας ασυνήθιστος συνδυασμός τροφίμων (π.χ. φυστικοβούτυρο με πίκλες ή σαρδέλες με κέτσαπ) – 42%
  3. Ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που μπορούσα να βρω μόνο σε ένα μέρος – 35%
  4. Ανθυγιεινό φαγητό (π.χ. πατατάκια) – 33%
  5. Φυτικές τροφές (π.χ. μπανάνες) – 33%
  6. Αλμυρά τρόφιμα – 30%
  7. Γλυκά τρόφιμα – 30%
  8. Τρόφιμα που κανονικά δεν μου άρεσε να τρώω – 30%

Πότε ξεκινούν και πόσο διαρκούν

Στις περισσότερες γυναίκες, οι λιγούρες ξεκινούν από το πρώτο τρίμηνο, κορυφώνονται κατά το δεύτερο τρίμηνο και μειώνονται στο τρίτο.

Οι ειδικοί λένε ότι λίγες λιγούρες συνεχίζονται μετά τον τοκετό, οπότε δεν θα συνεχίσετε να τρώτε τα ίδια παράξενα πράγματα για πάντα. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες έχουν μια λαχτάρα για μια ημέρα ή δύο, μια άλλη επιθυμία για άλλες μερικές ημέρες και ούτω καθεξής.

Το αντίθετο… της λιγούρας

Γιατί ενώ έχετε έντονη επιθυμία για ορισμένες τροφές, απεχθάνεστε μερικές άλλες;

Ο λόγος που ξαφνικά απεχθάνεστε ορισμένα τρόφιμα, πιθανότατα σχετίζεται με την αλλαγή στην όσφρησή σας. Η διαρκώς αυξημένη αίσθηση όσφρησης, είναι πολύ συχνή κατά την εγκυμοσύνη και συνήθως προκύπτει κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης. Βέβαια, η ένταση αυτής της αλλαγής και η επίδρασή της δεν είναι ίδια σε όλες.