Οι συνήθεις παιδικοί φόβοι, όπως «τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι» και το σκοτάδι προκαλούν άγχος τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς που συχνά δεν ξέρουν πώς να τους αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν τους φόβους των παιδιών τους και να συνειδητοποιήσουν πως όσο παράλογοι κι αν αυτοί οι φόβοι ακούγονται, για εκείνα είναι πραγματικοί. Είναι σημαντικό επίσης να παραμένουν ήρεμοι, να δείχνουν ενσυναίσθηση και πάνω από όλα, να μην πιέζουν ποτέ τα παιδιά όταν είναι φοβισμένα.

Τι άλλο είναι σημαντικό να κάνουν;

 

Διαβάστε επίσης: Νήπιο: 2 κοινά λάθη που κάνουμε και δυσκολεύουμε τον ύπνο του

 

Βοηθώντας τα παιδιά να ελέγξουν τους φόβους τους

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειρίζονται τους παράλογους παιδικούς τους φόβους:

Αναγνωρίστε τους

Αν και οι παιδικοί φόβοι φαίνονται αβάσιμοι, το παιδί έχει τους λόγους του που βιώνει αυτά τα συναισθήματα και ως γονείς οφείλουμε να το ακούμε και να το σεβόμαστε. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα του κάθε παιδιού δεν πρέπει να μειώνονται ή να απορρίπτονται, ούτε πρέπει να πιέζεται το παιδί να δείξει… θάρρος.

Συμβουλεύστε λοιπόν και καθοδηγήστε το παιδί με σεβασμό για να το βοηθήσετε να αισθάνεται όλο και πιο ασφαλές.

Δώστε στο παιδί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται

Τα παιδιά είναι… παιδιά, επομένως εξακολουθούν να ανακαλύπτουν το πώς λειτουργεί ο κόσμος και τα πράγματα γύρω τους.

Όσο περισσότερες πληροφορίες δίνετε στο παιδί, τόσο καλύτερα θα γνωρίζει για τον κόσμο γύρω του και τόσο λιγότερο θα ανησυχεί.

Αν, για παράδειγμα, το παιδί φοβάται τους κεραυνούς, εξηγήστε του πώς προκαλούνται. Μην ξεχνάτε ότι η γνώση είναι δύναμη και βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται πιο ήρεμα και πιο ασφαλή.

Ελέγξτε τι βλέπει και τι ακούει το παιδί

Μην ξεχνάτε πως οι εικόνες από ταινίες, online παιχνίδια, μουσικά βίντεο και διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και να επιδεινώσουν τους παιδικούς φόβους. Επομένως, θα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος ως προς το περιεχόμενο των προγραμμάτων που το παιδί παρακολουθεί και των παιχνιδιών που παίζει.

Δείξτε στο παιδί πως δεν φοβάστε

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το παιδί σας μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους του είναι με το να του δείξετε πως δεν φοβάστε. Το να του πείτε απλώς να μην φοβάται δεν ωφελεί. Μόνο αν το παιδί δει και νιώσει την αυτοπεποίθησή σας, θα αρχίσει να πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβάται.

Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στο παιδί σας το κουράγιο που χρειάζεται για να ξεπεράσει τυχόν παράλογους φόβους.

Διαβάστε στο παιδί βιβλία που ασχολούνται με τους φόβους

Μπορείτε τέλος να διαβάσετε μαζί με το παιδί παιδικά βιβλία που παρουσιάζουν τρομακτικές καταστάσεις για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τους φόβους του. Αυτός ο τρόπος επιτρέπει στα παιδιά να ταυτιστούν με έναν χαρακτήρα που μοιράζεται το άγχος τους. Έτσι, καταλαβαίνουν πως και άλλοι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν το ίδιο, γεγονός που τους επιτρέπει να είναι πιο ανοιχτά όσον αφορά τους φόβους τους. Η έκφραση του φόβου με λέξεις βοηθά γενικά στο να μετριαστεί η ανησυχία του παιδιού.

Μην ξεχνάτε τελικά πως είναι σχεδόν αδύνατο ένας φόβος να ξεπεραστεί από τη μια στιγμή στην άλλη, ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να αρχίσει να τον διαχειρίζεται καλύτερα έως ότου τον ξεπεράσει.