Η διαχείριση των συναισθημάτων είναι μια δεξιότητα που πρέπει να διδάσκεται σε ένα παιδί όπως ακριβώς η γραφή ή η ανάγνωση. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλοί ενήλικες που δυσκολεύονται στο να εντοπίσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθηματά τους.

Αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή κανείς δεν τους έδειξε πώς να το κάνουν όταν ήταν μικροί. Είναι δουλειά μας ως γονείς να δείξουμε στα παιδιά μας τι να κάνουν με το θυμό, τη θλίψη και την απογοήτευσή τους.

Γι αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε στο σπίτι ένα ασφαλές μέρος για αυτό το σκοπό. Στη γωνιά ηρεμίας το παιδί θα μπορεί να εκφράσει ό,τι νιώθει και να χρησιμοποιήσει το περιβάλλον του για να το βοηθήσει να ησυχάσει.

Διαβάστε επίσης: Μπαλκόνι: Αναβαθμίστε τη διακόσμηση σε 3 απλά βήματα

Είναι σημαντικό να μην θεωρούν αυτόν τον χώρο ως τιμωρία, ώστε να μην κάνουν αρνητική συσχέτιση. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να φτιάξετε μια ζεστή και φιλόξενη γωνιά που να ανταποκρίνεται στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού;

Συλλέξτε βιβλία

Τα βιβλία είναι απαραίτητα για κάθε χώρο με επίκεντρο τα παιδιά, αλλά ειδικά όταν προσπαθείτε να επιτύχετε μια αίσθηση ηρεμίας. Έχουν τον τρόπο να μας εμπνέουν, να μας εμψυχώνουν και να μας ταξιδεύουν σε νέους κόσμους με τρόπο που δεν μπορεί να πετύχει μια οθόνη.

Φυσικά, το να δώσετε στο παιδί στη μέση ενός ξεσπάσματος ένα βιβλίο και να περιμένετε απλά να σταματήσει να κλαίει δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό. Το κλειδί είναι να προλάβετε τα έντονα συναισθήματα πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Χαρίστε άνεση

Όσο πιο άνετος είναι ο χώρος, τόσο περισσότερο τα παιδιά θα θέλουν να κάθονται εκεί. Γεμίστε το χώρο με μια σκηνή, ένα μαλακό χαλί, μαξιλάρια ή άλλες βελούδινες επιλογές για να χαλαρώσει. Χρησιμοποιήστε μια βιβλιοθήκη για να «αποκλείσετε» τον χώρο από το υπόλοιπο σπίτι, για να προσδώσετε μια αίσθηση ιδιωτικότητας.

Μην ξεχάσετε τα λούτρινα

Τα λούτρινα ζωάκια και οι κούκλες προσφέρουν ζεστασιά και άνεση στα παιδιά. Είναι εκεί για να τους δώσουν μια αγκαλιά και να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη. 

Κάντε ατμόσφαιρα

Είναι σημαντικό ο φωτισμός να μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε διάθεση. Το έντονο φως από ψηλά μπορεί να είναι ενοχλητικό για ένα παιδί που βρίσκεται στα πρόθυρα ξεσπάσματος. Αντικαταστήστε τον κεντρικό φωτισμό με φωτάκια ή ένα απαλό νυχτερινό φως για περισυλλογή και ασφάλεια.