Τα παιδιά πρέπει να τρώνε υγιεινά για να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το αναπτυσσόμενο σώμα τους.

Οι καραμέλες, τα πατατάκια και άλλες τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά δεν πρέπει να εκτοπίζουν από τη διατροφή τους τις υγιεινές τροφές που χρειάζονται.

Αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που το παιδί ζητάει επίμονα… πρόχειρο φαγητό;

Διαβάστε επίσης: Οικογενειακή διατροφή: Γιατί δεν πρέπει να τρώτε συνέχεια τα ίδια πράγματα

Γνωρίζουμε ήδη ότι η πίτσα, τα μπέργκερ, τα αναψυκτικά, οι κοτομπουκιές και οι τηγανητές πατάτες  έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη και χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Αν θέλετε να δώσετε στο παιδί όλα τα εφόδια που χρειάζεται ο οργανισμός του, αλλά παράλληλα να ικανοποιήσετε και την ανάγκη του για πρόχειρο φαγητό, φτιάξτε εσείς την υγιεινή εκδοχή του στο σπίτι.

Για παράδειγμα:

Υγιεινές κοτομπουκιές

Έξυπνη συνταγή για τα παιδιά που λατρεύουν τις κοτομπουκιές.

Υλικά

1 κιλό στήθος κοτόπουλου σε λεπτές φέτες

Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού φρέσκο μαύρο πιπέρι

¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

2 ασπράδια αυγού

1 και ½ φλιτζάνι βρασμένη κινόα

Μισό φλιτζάνι γαλέτα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Απλώστε την κινόα σε ένα αλουμινόχαρτο και ρίξτε από πάνω τη γαλέτα. Ανακατέψτε με τα δάχτυλα μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία της κινόα. Ρίξτε στο κοτόπουλο αλάτι, σκόρδο, πιπέρι και πάπρικα.

Βάλτε τα ασπράδια αυγών σε ένα ρηχό μπολ και βυθίστε μέσα το κοτόπουλο. Μετά το μίγμα της κινόα και βάλτε τα όλα σε ένα πιάτο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το λάδι και προσθέστε το κοτόπουλο σε μεσαία θερμοκρασία. Τηγανίστε κάθε πλευρά 4 με 5 λεπτά μέχρι η κρούστα να γίνει καστανή.

Άλλα tips για πιο υγιενό φαγητό

Ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών είναι οι πατάτες τηγανητές. Αντί για αγοραστές ή κατεψυγμένες, δοκιμάστε σπιτικές πατάτες φούρνου σαν τηγανητές. Δηλαδή, πατάτες κομμένες στο χέρι με ελαιόλαδο που ψήνονται σε καυτό φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές.

Αντί για γλυκό και αναψυκτικά, προτιμήστε φρέσκα, ολόκληρα φρούτα για επιδόρπιο και φυσικούς χυμούς ή smoothies αντί για ζαχαρούχα, έτοιμα ροφήματα.

Μια άλλη αποτελεσματική στρατηγική είναι να παρουσιάσετε δύο υγιεινές εναλλακτικές στο παιδί για να διαλέξει. Ακόμα κι αν στεναχωριέται για την έλλειψη ενός συγκεκριμένου φαγητού, θα χαρεί με την αίσθηση του ελέγχου που προσφέρει η απόφαση.