Ένα μικρό παιδί είναι πιο ευάλωτο στην αφυδάτωση από ό,τι οι έφηβοι και οι ενήλικες, επειδή έχει μικρότερο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι έχει και μικρότερο απόθεμα νερού. Αφήστε που μωρά και τα νήπια δεν μπορούν ή δεν σας λένε ότι διψάνε. 

Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παίρνετε μαζί σας πολύ νερό και φρούτα ή λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, ροδάκινα ή αγγούρι.

Όταν περνάτε μια διασκεδαστική μέρα στη θάλασσα ή στην πισίνα, είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείτε. Συχνά τα παιδιά είναι τόσο απασχολημένα παίζοντας στην άμμο ή κολυμπώντας που ούτε τους περνάει από το μυαλό να πιουν νερό.

Διαβάστε επίσης: Η Νο1 βιταμίνη που λείπει στα παιδιά σήμερα

Για να κρατήσετε το παιδί σας καλά ενυδατωμένο, κάντε ένα διάλειμμα από το παιχνίδι για νερό ή φρούτα κάθε 20 λεπτά περίπου.

Μπορείτε, επίσης, να κάνετε το διάλειμμα για νερό πιο ενδιαφέρον, εμπλουτίζοντάς το με νόστιμες γεύσεις εσπεριδοειδών, όπως λεμόνια ή φλούδες πορτοκαλιού. Η προσθήκη μούρων, αγγουριού ή μέντας είναι επίσης εξαιρετικές, υγιεινές επιλογές.

Μπορεί το παιδί να αφυδατωθεί και μέσα στο νερό;

Πιθανώς γνωρίζετε ότι ο ιδρώτας είναι ένα σημάδι του οργανισμού που μας λέει ότι πρέπει να ενυδατωθούμε. Αλλά γίνεται να ιδρώσουμε μέσα στο νερό;

Κι όμως, κι εσείς και το παιδί ιδρώνετε όταν κολυμπάτε. Μπορεί να μην αισθάνεστε ιδρωμένοι επειδή το νερό σας δροσίζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε χάνετε υγρά που πρέπει να αναπληρώσετε.

Ενώ ο ρυθμός εφίδρωσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά ιδρώνετε στο νερό όσο θα ιδρώνατε και στη στεριά. Αλλά επειδή η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι πιο χαμηλή από την εξωτερική, και επειδή προφανώς περιβάλλεστε από το υγρό στοιχείο, είναι πιο δύσκολο να το καταλάβετε.

Η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι γύρω στους 36 με 37ºC. Όταν κάνουμε έντονη δραστηριότητα, η θερμοκρασία του πυρήνα μας αυξάνεται. Καθώς κολυμπάτε ή παίζετε, το σώμα σας προσπαθεί φυσικά να δροσιστεί μέσω του ιδρώτα.

Αν νιώθετε το νερό πιο ζεστό από την αρχική θερμοκρασία που είχε όταν μπήκατε μέσα, αυτό είναι μια ένδειξη ότι η θερμοκρασία του σώματός σας έχει ανέβει. Όταν αναπνέετε βαριά ή αισθάνεστε λαχανιασμένοι κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, είναι ένα σημάδι ότι ο καρδιακός σας ρυθμός είναι αυξημένος και πιθανότατα ιδρώνετε.