Είναι γνωστό πως η ανάπτυξη έχει να κάνει με το ηλικιακό στάδιο των παιδιών και υπάρχουν απλά παιχνίδια που αναλόγως την ηλικία τους, βοηθούν στην τόνωση ποικίλων δεξιοτήτων. Ποια είναι λοιπόν τα καλύτερα παιχνίδια για να παίξουμε με τα παιδιά μας όταν γίνονται τριών;

Παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και τονώνουν την πνευματική ανάπτυξη

Παζλ

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί και υγιεινή διατροφή: Πώς θα το κάνουμε να του αρέσει το ψάρι;

 

Η ηλικία των τριών ετών είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε με το παιδί απλά παζλ. Αυτή η μορφή ψυχαγωγίας βοηθά στην ανάπτυξη των συλλογιστικών ικανοτήτων του παιδιού καθώς και στο να αρχίσει να αναγνωρίζει και να απομνημονεύει διαφορετικά σχήματα και χρώματα.

Οι ειδικοί προτείνουν μικρά παζλ για παιδιά αυτής της ηλικίας που να μην περιέχουν περισσότερα από 10 κομμάτια. Εάν το παζλ έχει πάρα πολλά κομμάτια, το παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να οπτικοποιήσει την τελική εικόνα που πρέπει να σχηματιστεί. Θα πρέπει επίσης να έχουν φωτεινά χρώματα και ξεκάθαρες εικόνες.

Αφού ολοκληρώσει το παιδί το πρώτο του παζλ με τη βοήθειά σας, ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει μόνο του, πάντα βέβαια υπό την επίβλεψή σας.

Χειροτεχνίες

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η αφή είναι μια από τις αισθήσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά σε αυτό το στάδιο. Οι χειροτεχνίες βοηθούν ως προς αυτό αλλά και ως προς την τόνωση του δημιουργικού τους πνεύματος.

Βέβαια είναι πάντα σημαντικό να προσέχετε τα παιδιά ενώ έχουν… έμπνευση για να αποφευχθούν ατυχήματα, όπως για παράδειγμα το να βάλουν πράγματα στο στόμα τους.

Μπορείτε να προμηθευτείτε:

  • Πλαστελίνη

Τα παιδιά ενθουσιάζονται πολύ με το χρώμα της πλαστελίνης, την ελαστικότητα και την αίσθηση που έχει στα χέρια τους. Γι’ αυτό συνιστάται σε παιδιά ηλικίας περίπου τριών ετών. Σίγουρα θα γίνει λοιπόν ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Όταν αγοράσετε πλαστελίνη, θα παρατηρήσετε ότι είναι διαθέσιμη σε πολλά μεγέθη και χρώματα. Υπάρχουν ακόμη και καλούπια καθώς και εγχειρίδια για τη δημιουργία συγκεκριμένων αντικειμένων. Μπορείτε επομένως να αγοράσετε ένα μικρό σετ για το παιδί για να ανακαλύψει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

  • Μόνιμες βαφές

Υπάρχουν χρώματα με βάση το νερό για να μην λερώσει το παιδί τα ρούχα του. Υπάρχουν όμως και ειδικές βαφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξει τα δικά του.

Αγοράστε ένα λευκό μπλουζάκι και διακοσμήστε το μαζί αφήνοντας τη φαντασία σας ελεύθερη…

Απλά παιχνίδια βασισμένα στην ανακύκλωση

Η ανακύκλωση διδάσκει στα παιδιά ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε το περιβάλλον. Έτσι, μπορούμε να τους διδάξουμε ότι τα αντικείμενα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μετατραπούν σε παιχνίδια.

Φτιάξτε για παράδειγμα μαράκες γεμίζοντας μπουκάλια με κόκκους ρύζι ή άμμου. Το παιδί μπορεί να διακοσμήσει τη δική του μαράκα και μαζί αυτοσχεδιάστε, δημιουργώντας, γιατί όχι, το δικό σας τραγούδι. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως τελικά στο παιχνίδι, δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα και αυτό είναι μάλλον που κάνει και τα παιδιά να τα χαίρονται τόσο.