Μπορείτε να πάρετε 5 οφέλη για την υγεία του παιδιού «πακέτο» αυτές τις διακοπές. Άλλωστε, ένα βιβλίο δεν πιάνει πολύ χώρο στη βαλίτσα σας και ταιριάζει απόλυτα σε κάθε τοποθεσία. Μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του διαβάσματος είναι ότι:

1. «Ακονίζει» το μυαλό

Αν και τα οφέλη του διαβάσματος επεκτείνονται σε ολόκληρο το σώμα, πρόκειται για μια εγκεφαλική διαδικασία. Ένα βασικό πλεονέκτημα της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι κρατά το μυαλό σε φόρμα.

Διαβάστε επίσης: Παιδί στο αυτοκίνητο: Ένα μέτρο προστασίας που μπορεί να ξεχνάτε

Κάθε φορά που το παιδί διαβάζει ένα καινούργιο βιβλίο, ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλό του, γεγονός που συμβάλει σε πιο αποτελεσματική εγκεφαλική λειτουργία.

2. Χαρίζει χρόνια

Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι το διάβασμα βοηθάει τους βιβλιοφάγους να ζήσεουν περισσότερο. Οι επιστήμονες λένε ότι τα βιβλία μυθοπλασίας είναι πιο αποτελεσματικά από την ανάγνωση περιοδικών και εφημερίδων.

3. Μειώνει το άγχος

Επειδή το διάβασμα είναι μια καθηλωτική δραστηριότητα, απαιτεί την πλήρη συγκέντρωση και προσοχή, γεγονός που είναι χρήσιμο για την ανακούφιση από το στρες. Και ναι, τα παιδιά μπορεί να βιώνουν άγχος ακόμη και στις διακοπές.

4. Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση

Μέρος του γιατί το διάβασμα είναι ωφέλιμο είναι επειδή επιτρέπει στα παιδιά να κοιτάξουν πέρα από τον εαυτό τους και να εκτιμήσουν τις εμπειρίες των άλλων.

Η μυθοπλασία, ειδικά, απαιτεί να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να φανταστούν χαρακτήρες και σκηνικά. Έτσι, είναι σε θέση να κατανοήσουνκαλύτερα τα συναισθήματα και τα κίνητρα των ανθρώπων.

Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης συμβάλλει στην ανάπτυξη και ενίσχυση πολλών ευεργετικών φιλοκοινωνικών συμπεριφορών.

5. Αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου μας

Το διάβασμα είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος εκτόνωσης και ανακούφισης από το άγχος, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να ενσωματωθεί στη βραδινή ρουτίνα του παιδιού. Ένα ήρεμο και συγκεντρωμένο μυαλό είναι το κλειδί για να χαλαρώσει και να κοιμηθεί καλύτερα.