Υπάρχει λόγος που οι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε ελαφρύτερα τρόφιμα όπως σαλάτα και φρέσκα φρούτα το καλοκαίρι. Μάλιστα, πολλοί αισθάνονται ότι θέλουν να παραλείψουν εντελώς ένα γεύμα όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Το ζεστό περιβάλλον μπορεί να καταστείλει την όρεξή τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας παράγει θερμότητα όταν τρώμε. Εάν οι θερμοκρασίες είναι αφόρητα υψηλές, είναι φυσιολογικό για ένα παιδί είναι λιγότερο πρόθυμο να φάει, επειδή αυτό θα αυξήσει την εσωτερική του θερμοκρασία.

Διαβάστε επίσης: Νεογέννητο: 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την αναπνοή του

Εκτός από την υπερβολική ζέστη, ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να του «κόβουν» την όρεξη;

Κοινό κρυολόγημα ή λοιμώξεις

Λες και το να είναι το παιδί άρρωστο το καλοκαίρι δεν είναι αρκετά κακό από μόνο του, η απώλεια πείνας έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση. Ωστόσο, μην ανησυχείτε, είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές το παιδί χάνει βάρος όταν είναι άρρωστο – απλά δεν θέλει να φάει.

Τα λευκά αιμοσφαίρια απελευθερώνουν κυτταροκίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια όρεξης.

Βακτηριακές λοιμώξεις όπως η πνευμονία και ο στρεπτόκοκκος μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μείωση της πείνας. Φυσικά, αυτό υποχωρεί μόλις αναρρώσει.

Άγχος και στρες

Πολλές φορές το άγχος μπορεί να μας κάνει να χάσουμε την όρεξή μας.

Ένας λόγος είναι ότι το άγχος κάνει το σώμα σας να απελευθερώσει μια ορμόνη που ονομάζεται επινεφρίνη, η οποία ονομάζεται επίσης αδρεναλίνη, η οποία μειώνει προσωρινά την πείνα, σύμφωνα με το Harvard Health.

Και ναι, τα παιδιά βιώνουν τα δικά τους άγχη. Προσοχή, όμως, να θυμάστε ότι είναι πολύ καλά στο να το κρύβουν.

Φάρμακα

Τα φάρμακα μπορεί να συνοδεύονται από πιθανές παρενέργειες όπως γαστρεντερικά ζητήματα, ναυτία ή πόνο στο στομάχι. Αν υποψιάζεστε ότι η φαρμακευτική αγωγή του παιδιού σας του προκαλεί απώλεια όρεξης συμβουλευτείτε τον οικογενειακό γιατρό σας.