Το μητρικό γάλα είναι μια πλήρης τροφή που καλύπτει όλες τις ανάγκες του μωρού και το προστατεύει ποικιλοτρόπως. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι μητέρες που για διαφορετικούς λόγους αποφασίζουν, αργά ή γρήγορα, να χρησιμοποιήσουν μπιμπερό και να δώσουν στο μωρό γάλα σε σκόνη.

Αυτή ίσως είναι ακόμα και σήμερα μια επιλογή που μπορεί να προκαλέσει σχόλια, φέρνοντας σε δύσκολη θέση κάθε νέα μαμά. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να αφήσετε τους γύρω να σας προκαλέσουν τύψεις και πάντα είναι ωφέλιμο να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Διαβάστε επίσης: Νεογέννητα: Μα γιατί μυρίζουν τόσο όμορφα;

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε όταν δεν θηλάζετε το μωρό σας

Το μωρό σας:

 Δεν θα αρρωστήσει λόγω αυτού

Όλα τα παιδιά γεννιούνται με ένα μικρό ανοσοποιητικό απόθεμα, το οποίο παίρνουν μέσω του οργανισμού της μητέρας τους κατά τους εννέα μήνες της κύησης. Τα έτοιμα αυτά αντισώματα παραμένουν στον οργανισμό του μωρού και μετά τη γέννησή του.

Έχει διαπιστωθεί ότι τους πρώτους 3 με 6 μήνες της ζωής τους, τα μωρά που θηλάζουν αναπτύσσουν καλύτερες αντιστάσεις του γαστρεντερικού συστήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τα μωρά που δεν πίνουν μητρικό γάλα θα αρρωστήσουν.

Θα αναπτυχθεί μια χαρά

Τα τεχνητά υποκατάστατα που περιέχονται στο γάλα σε σκόνη είναι πλήρεις τροφές, εμπλουτισμένες με βιταμίνες και βασικά αμινοξέα για να λαμβάνει το μωράκι σας όλα όσα χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Δεν θα αναπτύξει απαραίτητα αλλεργίες

Σύμφωνα με έρευνες, ο θηλασμός βοηθάει στην προστασία από αλλεργίες, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια.

Πολλά παιδάκια εκδηλώνουν αλλεργίες, καμιά φορά πολύ σοβαρές, παρά το ότι θήλαζαν επί μήνες. Από την άλλη πλευρά, πολλά παιδιά που έχουν τραφεί με γάλα σε σκόνη μεγαλώνουν χωρίς την παραμικρή αλλεργία.

Επομένως, το μητρικό γάλα μπορεί να αναπτύξει προστατευτική δράση, αλλά δεν εξασφαλίζει αυτομάτως ανοσία στα αλλεργικά προβλήματα.

Θα «δεθεί» μαζί σας και εσείς με εκείνο

Δεν είναι μόνο ο θηλασμός που δένει μαμά και μωρό. Έχετε ήδη αναπτύξει μεταξύ σας έναν πολύ ισχυρό δεσμό πριν καν το μωρό σας ανοίξει τα ματάκια του στον κόσμο και έχετε μπροστά σας τόσες αγκαλιές, τόσα χαμόγελα, τόσα παιχνίδια, τόσα φιλιά και τόσα «σ’ αγαπώ» να μοιραστείτε που δεν χρειάζεται πραγματικά καθόλου να ανησυχείτε.