Πολλά παιδιά θα βρουν το αεροπορικό ταξίδι συναρπαστικό. Μερικά παιδιά (και γονείς), όμως, μπορεί να έχουν άγχος για το αεροπλάνο, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη τους πτήση.

Κι αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν βρίσκεστε σε ένα τρένο και πρέπει να κατεβείτε, μπορείτε να κατεβείτε στην επόμενη στάση. Αν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, μπορείτε να βγείτε σχεδόν οπουδήποτε. Αλλά μόλις επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο, δεν μπορείτε να φύγετε.

Αυτή η αίσθηση ότι χάνετε κάθε εξουσία μπορεί να είναι πολύ τρομακτική, ειδικά για τα παιδιά, επειδή έχουν συνηθίσει να αισθάνονται τα πόδια τους σε στέρεο έδαφος.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Κι όμως, μπορεί να έχουν άγχος στις διακοπές

Ως εκ τούτου, η ιδέα του να αιωρείσαι στον ουρανό μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο να φαντάζεται τα χειρότερα σενάρια.

Φόβος ή πραγματικότητα;

Το να εκπαιδεύσετε το παιδί να μάθει να ξεχωρίζει την πραγματικότητα από αυτά που μπορεί να έχει ακούσει ή δει σε ταινίες, μπορεί να είναι χρήσιμο για να ξεπεράσετε τον φόβο της πτήσης.

Για να καταλάβετε καλύτερα, βάλαμε τα πράγματα σε αριθμούς:

  • Οι πιθανότητες να συντριβεί το αεροπλάνο σας είναι μία στις 1,2 εκατομμύρια.
  • Οι πιθανότητες θανάτου από συντριβή είναι μία στις 11 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
  • Ένα άτομο θα μπορούσε να πετάει μία φορά την ημέρα για τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν εμπλακεί σε θανατηφόρο ατύχημα.

Όσον αφορά τις αναταρράξεις, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι δεν είναι επικίνδυνες.

Μπορεί να είναι λίγο άβολες, αλλά ακόμη και στις πιο έντονες, το αεροπλάνο δεν κινείται τόσο πολύ όσο νομίζετε. Το πώς βιώνουμε τις αναταράξεις είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό.

Ο εγκέφαλος και το σώμα μας δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις αισθήσεις των αναταράξεων και αυτό μπορεί να τις κάνει να φαίνονται χειρότερες ή πιο τρομακτικές από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Πώς να ηρεμήσετε το παιδί κατά τη διάρκεια της πτήσης

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές ηρεμίας, αλλά, σε γενικές γραμμές, μια από τις πιο αποτελεσματικές για το παιδί είναι να εστιάσει στην αναπνοή του. Μπορείτε, επίσης, να του αποσπάσετε την προσοχή:

  • Ακούγοντας μουσική.
  • Ακούγοντας podcasts.
  • Παρακολουθώντας μια ταινία ή τηλεοπτική σειρά.
  • Λύνοντας ένα παζλ.
  • Διαβάζοντας ένα βιβλίο.