Μια μεγάλη διαδρομή με το παιδί που ζαλίζεται στο αυτοκίνητο είναι σαν ένα πολύ κακό παιχνίδι τύχης. Ποτέ δεν ξέρετε αν θα το πιάσει ναυτία… μέχρι να μάθετε. Και μάλιστα με τον άσχημο τρόπο.

Σχεδόν όλοι έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους ναυτία λόγω κίνησης. Συνήθως φέρνει αναγούλα, πονοκεφάλους, ζάλη, υπνηλία, αδιαθεσία και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

Προκαλείται συχνότερα από πλευρικές και κάθετες κινήσεις χαμηλής συχνότητας – στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, σε πτήσεις με αναταρράξεις, σε θαλάσσια ταξίδια με κύμα. Είναι πιο συχνή σε παιδιά από 2 έως 12 ετών, γεγονός που θα μπορούσε εν μέρει να οφείλεται στο αναπτυσσόμενο αιθουσαίο σύστημά τους που είναι πιο ευαίσθητο σε ανισορροπίες.

Διαβάστε επίσης: Νήπιο: Τι να έχετε μαζί σας όταν πετάτε με ένα μικρό παιδί

«Η ναυτία της κίνησης μπορεί να εμφανιστεί είτε το παιδί σας βρίσκεται σε αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο ή τρενάκι του λούνα παρκ, όταν το σύστημα ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί, που ονομάζεται αιθουσαίο σύστημα, αντιλαμβάνεται την κίνηση που οι άλλες αισθήσεις σας δεν μπορούν», εξηγεί η ειδικός παιδιατρικής λειτουργικής ιατρικής Ελίζα Σονγκ.

Το αιθουσαίο σύστημα του παιδιού σας αισθάνεται την κίνηση. Τα μάτια του όμως του λένε ότι κάθεται ακίνητο στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου παρακολουθώντας μια ταινία, παίζοντας στην οθόνη του ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Αυτή η αποσύνδεση προκαλεί σύγχυση στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί στο αίσθημα ναυτίας.

5+1 tips για να βοηθήσετε το παιδί με τη ναυτία στο αυτοκίνητο

1. Ενθαρρύνετέ το να κοιτάει έξω από το παράθυρο

Αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να αποφύγει το αίσθημα της ναυτίας. Βεβαιωθείτε ότι κάθεται όσο πιο ψηλά μπορεί και έχει καθαρή θέα έξω από το παράθυρο. Εναλλακτικά τα μάτια τουςς πρέπει να είναι στραμμένα στο δρόμο, σαν να οδηγούν το αυτοκίνητο.

2. Δώστε του χώρο

Η κλειστοφοβία μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία της κίνησης. Γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε να στριμώχνετε πολλούς ανθρώπους σε ένα αυτοκίνητο ταυτόχρονα.

3. Κρατήστε τη θερμοκρασία δροσερή

Η υπερθέρμανση μπορεί να συμβάλει στο να νιώσει το παιδί περισσότερη ναυτία. Ο καλός αερισμός μπορεί να βοηθήσει. Αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας ζεσταίνεται πολύ και νιώθει ναυτία, κάντε ένα διάλειμμα από το αυτοκίνητο ώστε το παιδί σας να βγει στον καθαρό αέρα και να πάρει μερικές αργές, βαθιές αναπνοές.

4. Αποφύγετε τις οθόνες ή τα βιβλία στο αυτοκίνητο

Το να κοιτάνε ένα tablet ή να διαβάζουν ένα βιβλίο μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία επειδή απαιτεί την εστίαση των ματιών και μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του ιλίγγου. Δοκιμάστε να βάλετε μουσική ή ένα ακουστικό βιβλίο.

5. Αφήστε το παιδί να κοιμηθεί

Η ναυτία της κίνησης προκύπτει από τη σύγχυση των εισροών από τις αισθήσεις, οπότε όσο λιγότερες αισθήσεις χρησιμοποιούνται, τόσο το καλύτερο.

6. Φάτε ένα ελαφρύ γεύμα

Σίγουρα, τα σνακ στο ταξίδι είναι διασκεδαστικά, αλλά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη ναυτία. Προτιμήστε ένα πιο ελαφρύ φαγητό πριν από ένα μακρινό ταξίδι. Κρατώντας το στομάχι του παιδιού σας απαλλαγμένο από βαριά, λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα θα δώσετε στο πεπτικό του σύστημα ένα διάλειμμα.