Μπορεί να έχετε περάσει αρκετό χρόνο χαζεύοντας τα μάτια του μωρού σας… Αλλά το χρώμα των ματιών με το οποίο γεννήθηκε το μωρό σας δεν είναι απαραίτητα το χρώμα των ματιών που θα έχει καθώς πλησιάζει τα πρώτα του γενέθλια.

Πιο συγκεκριμένα, το χρώμα των ματιών αρχίζει να αλλάζει μετά τους πρώτους έξι μήνες ζωής του μωρού. Από τους 9 έως 12 μήνες, για την πλειονότητα των μωρών αυτό το χρώμα είναι το τελικό.

Ωστόσο, σε μια μειονότητα παιδιών, το χρώμα των ματιών μπορεί να συνεχίσει να γίνεται πιο σκούρο μέχρι την ηλικία των πέντε ή έξι ετών.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Γιατί δεν πρέπει να βιάζεστε και να αγχώνεστε με τα ορόσημα

Σε κάθε περίπτωση, είτε αλλάξει το χρώμα των ματιών του μικρού σας είτε όχι, σίγουρα η ευγνωμοσύνη που νιώθετε όταν τα κοιτάζετε θα παραμείνει η ίδια.

Πώς το χρώμα των ματιών αλλάζει στην παιδική ηλικία

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αλλαγή του χρώματος των ματιών ενός μωρού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο το χρώμα. Μελέτη από το Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, παρακολούθησε 148 μωρά και κατέγραψε το χρώμα της ίριδας τους κατά τη γέννηση.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των μωρών γεννήθηκαν με καστανά μάτια και το ένα πέμπτο με μπλε. Δύο χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τα 40 μωρά με μπλε μάτια που συμμετείχαν στη μελέτη, τα 11 είχαν καστανά μάτια στην ηλικία των δύο ετών. Τρία είχαν μελί και δύο πράσινα.

Από τα 77 νεογέννητα με καστανά μάτια, σχεδόν όλα (73) εξακολουθούσαν να διατηρούν το χρώμα στην ηλικία των δύο ετών. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα γαλανά μάτια είναι πολύ πιο πιθανό να αλλάξουν σε σχέση με τα καστανά κατά τα πρώτα στάδια της ζωής μας. Αλλά γιατί;

Μια ένδειξη βρίσκεται στο γεγονός ότι όταν τα μάτια των μωρών άλλαζαν χρώμα, έτειναν να γίνονται πιο σκούρα και όχι πιο ανοιχτά. Αυτή η σχετικά συχνή, υγιής αλλαγή χρώματος περιορίζεται ως επί το πλείστον στην πρώιμη παιδική ηλικία.