Βρισκόμαστε στην καρδιά της πιο όμορφης και ξέγνοιαστης περιόδου όλο του χρόνου. Τα σχολεία έχουν κλείσει, ο ήλιος λάμπει και το καλοκαίρι μάς καλεί σε νέες περιπέτειες παρέα με το παιδί.

Είτε επιλέξετε για τις εξορμήσεις σας το δροσερό βουνό είτε τα γαλαζοπράσινα νερά, πρέπει πάντα να ακολουθείτε μερικούς γενικούς κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών.

Σε θάλασσες, ακτές και πισίνες

Εκτός από τα παγωτά, κάθε καλοκαίρι μετράμε και τα μπάνια, τις βουτιές και τα μακροβούτια. Για ασφαλές όμως μπάνιο πρέπει να προσέξετε:

⦁ Αναζητήστε ενημερωμένες πληροφορίες, ακόμα και αν πρόκειται για μια παραλία που επισκέπτεστε χρόνια ή ρωτήστε για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

⦁ Προτιμήστε παραλίες με γαλάζια σημαία και ιδανικά ναυαγοσώστη.

⦁ Μην αφήνετε τα παιδιά ασυνόδευτα. Οσο πιο μικρό το παιδί τόσο πιο κοντά θα πρέπει να βρισκόμαστε καθώς παίζουν εντός και εκτός νερού. Μην ξεχνάτε ότι και τα μεγαλύτερα παιδιά χρειάζονται την επίβλεψή μας.

⦁ Αποφύγετε αντιπερισπασμούς όσο παρακολουθείτε το παιδί και μην υποθέτετε ότι το προσέχει το μεγαλύτερο αδερφάκι του ή κάποιος άλλος συγγενής.

⦁ Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους πάνω σε φουσκωτά που επιπλέουν, καθώς μπορεί να δώσουν μια αίσθηση ψευδούς ασφάλειας και τελικά να ανατραπούν, καταλήγοντας στο νερό.

⦁ Υπενθυμίστε στα μεγαλύτερα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και κυρίως να μην εξαντλούν τις δυνάμεις τους όσο βρίσκονται στο νερό.

⦁ Εάν βρίσκεστε κοντά σε πισίνα, βάλτε περιμετρικά εμπόδια για να περιορίσετε την πρόσβαση μικρότερων παιδιών.

⦁ Δεν ξεχνάμε, μικροί και μεγάλοι, ότι για να κολυμπήσουμε πρέπει πρώτα να χωνέψουμε. Για αυτό μπαίνουμε στο νερό τρεις ώρες μετά το τελευταίο μας γεύμα.

No bites

Τα έντομα πρόκειται για χαρακτηριστική ενόχληση του καλοκαιριού, που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Για να προστατέψετε το παιδί από μέλισσες, κουνούπια και τσιμπούρια μπορείτε να του βάλετε εντομοαπωθητικό, αποφεύγοντας όμως την ευαίσθητη περιοχή του προσώπου ή τα χέρια του, καθώς μπορεί να τα βάλει στο στόμα του.

Εναλλακτικά μπορείτε να το ντύσετε με μακρύ λινό παντελόνι και μπλουζάκι για τις βόλτες σας έξω, ειδικά κατά το σούρουπο που είναι πιο πιθανό να το τσιμπήσουν κουνούπια.

Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγετε να στέκεστε κοντά σε στάσιμα νερά, όπως οι πισίνες, καθώς είναι πιθανό να συγκεντρώνονται κουνούπια. Καλό είναι να μην αφήνετε το παιδί να περπατά κρατώντας χυμούς φρούτων, γιατί αναδύονται γλυκά και έντονα αρώματα που μπορεί να προσελκύσουν μέλισσες και σφήκες.

Για τον ήλιο

Αυτό που δεν θα πρέπει να λείπει από το παιδικό νεσεσέρ, είναι φυσικά το αντηλιακό του. Πρέπει να επιλέξουμε μια σύνθεση που να ταιριάζει στην ηλικία του και στις ανάγκες της επιδερμίδας του αλλά και να το εφαρμόζουμε τακτικά για να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προστατευμένο.

Τα γυαλιά ηλίου, το καπέλο αλλά και τα ανοιχτόχρωμα ρούχα αποτελούν σημαντικά αξεσουάρ που θα επιτρέψουν στο παιδί να απολαύσει το παιχνίδι του, προστατευμένο από την επιβλαβή ακτινοβολία.