Το παιδί σας είναι στην ηλικία που ξεκινά το νηπιαγωγείο, αλλά είναι κοινωνικά και συναισθηματικά έτοιμο να συμμετάσχει σε ένα καθημερινό και δομημένο πρόγραμμα με ένα γκρουπ άλλων παιδιών;

Σημάδια συναισθηματικής ωριμότητας

Οι ακόλουθες ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε κάποιους σημαντικούς παράγοντες στην ετοιμότητα του νηπιαγωγείου ή παιδικού σταθμού:

Μπορεί να επικοινωνήσει τις συναισθηματικές του ανάγκες;

Ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας στο νηπιαγωγείο και τη ζωή είναι η ικανότητα να επικοινωνεί με σαφήνεια και να μεταφέρει τις σκέψεις του σε ένα άλλο άτομο – στην προκειμένη περίπτωση, στους καθηγητές και τους συμμαθητές του.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Τι άλλο χρειάζεται το παιδί για να επιτύχει εκτός από υψηλό IQ;

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας δεν έχει κατακτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων ή τείνει να μην εκφράσει τα συναισθήματά του, όπως θλίψη ή θυμό, μπορεί να δυσκολευτεί στο περιβάλλον του νηπιαγωγείου.

Μπορεί να διαχειριστεί τις μεταβάσεις χωρίς ξεσπάσματα;

Ένα παιδί που δυσκολεύεται με τις μεταβάσεις μπορεί να σκέφτεται το χειρότερο σενάριο και να αισθάνεται άγχος ή φόβο για τις αλλαγές.

Φυσικά, κάθε παιδί χρειάζεται την κατάλληλη προετοιμασία και χρόνο για να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον. Γι’ αυτό εξασκηθείτε σε αυτό όσο πιο πολύ μπορείτε.

Ακούει τι του λέτε;

Τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν αυτογνωσία για να μπορούν να καταλάβουν πώς οι πράξεις τους θα επηρεάσουν τους άλλους και να κάνουν σωστές επιλογές.

Στην τάξη, αυτό έχει να κάνει το να ακούνε και να ακολουθούν κανόνες και οδηγίες. Ένα παιδί που δεν ακούει μπορεί να μην έχει επίγνωση ότι επηρεάζει τους άλλους και αισθάνεται μπερδεμένο όταν του λένε το αντίθετο.

Έχει περάσει χρόνο μακριά από εσάς;

Αν έχει μείνει με ένα συγγενή ή νταντά, θα είναι περισσότερο έτοιμο να σας αποχωριστεί για το σχολείο.

Αν δεν το έχει κάνει ήδη, θα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα το να περάσει ένα σαββατοκύριακο ή αρκετές ώρες με συγγενείς ή φίλους σας. Ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται βαθμιαία αυξάνοντας σιγά σιγά τις ώρες.

Είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε ομαδικές δραστηριότητες;

Αυτές οι αλληλεπιδράσεις δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν και να μάθουν μαζί, να πουν τραγούδια, να ακούσουν και να κάθονται ακίνητα. Αν δεν είναι ήδη εξοικειωμένα με αυτό, μπορεί να δυσκολευτούν πολύ.

Είναι συνηθισμένο σε σταθερά ωράρια;

Στο νηπιαγωγείο υπάρχει μία προβλέψιμη ρουτίνα. Έτσι τα παιδιά νιώθουν άνετα και έχουν τον έλεγχο του τι θα συμβεί. Αν το δικό σας παιδί δεν είναι συνηθισμένο, ξεκινήστε στο σπίτι ακολουθώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα στο φαγητό, το παιχνίδι και τον ύπνο.