Τα αποξηραμένα φρούτα είναι το τέλειο σνακ για τα παιδιά. Είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, προστατεύουν και αναγεννούν τα οστά, ενώ μπορούν να προλάβουν την οστεοπόρωση μεγαλώνοντας.

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Nutrition», δείχνει ότι η αντιοξειδωτική σύνθεσή τους προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Πώς θα μάθει το παιδί να τρώει όσπρια;

Επειδή έχουν ήπια καθαρτική δράση, η οποία οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, υποστηρίζουν το έντερο και απομακρύνουν τον πόνο και πρήξιμο στην κοιλιά.

Πώς να φτιάξετε αποξηραμένα φρούτα στο σπίτι

Η διαδικασία για να τα φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι είναι απλή, ωστόσο είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος προκειμένου να αποξηρανθούν.

Αξίζει όμως τον κόπο, γιατί τα σπιτικά αποξηραμένα φρούτα είναι φτιαγμένα με τον πιο αγνό τρόπο.

Πάρα πολλά είδη φρούτων (μήλα, μπανάνες, αχλάδια, δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα) είναι κατάλληλα για αποξήρανση και κυρίως αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό (το καρπούζι, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποξηρανθεί, γιατί η περιεκτικότητά του σε νερό είναι μεγάλη).

Για να φτιάξετε αποξηραμένο ανανά, πρέπει πρώτα να τον αθαρίσετε, αφαιρώντας τον εξωτερικό του φλοιό, ώστε να μείνει με τη σάρκα του. Έπειτα, τον κόβετε σε ροδέλες μετρίου πάχους και αφαιρείτε με ένα μυτερό μαχαίρι από το κέντρο τους το σκληρό τους σημείο.

Στη συνέχεια, στρώνετε ένα ταψί ή τη σχάρα του φούρνου με λαδόχαρτο και τοποθετείτε πάνω τις ροδέλες. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 80° C, βάζετε τη λειτουργία του αέρα και τοποθετείτε μέσα το ταψί.

Τις αφήνετε περίπου 7-8 ώρες, φροντίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τις αναποδογυρίζετε. Τις αποσύρετε από τον φούρνο όταν έχουν αποξηρανθεί εντελώς, όταν δηλαδή έχουν ζαρώσει και έχουν αποκτήσει ευλυγισία.

Μόλις κρυώσουν, τις βάζετε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τις φυλάτε σε σκοτεινό μέρος.