Τα παιδιά ειδικά νηπιακής ηλικίας μπορεί πολλές φορές δράσουν παρορμητικά, ξεσπώντας σε κλάματα ή φωνές επειδή δεν τους δώσατε αυτό που ήθελαν την συγκεκριμένη στιγμή.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε ένα περιβάλλον όπως ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο. Εκεί θα χρειαστούν δεξιότητες αυτοελέγχου και αυτοβοήθειας.

Διαβάστε επίσης: 3 πρακτικές δεξιότητες που πρέπει κάθε παιδί να διδαχθεί

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να μάθετε στο νήπιο από το σπίτι, πώς να μη χάνει την ψυχραιμία του όταν μια εργασία είναι δύσκολη, πώς να ακούει τις οδηγίες των δασκάλων του για μερικά λεπτά και πώς να είναι ανεξάρτητο.

Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες

Σειρά

Πώς αλλιώς θα μάθει το παιδί πώς να περιμένει τη σειρά του, αν δεν εξασκείτε μαζί του αυτή τη δεξιότητα στο σπίτι; Παίξτε ένα απλό επιτραπέζιο παιχνίδι με ροή, στο οποίο οι παίκτες πρέπει να παίζουν με συγκεκριμένη σειρά.

Συμμάζεμα

Όταν τελειώσεκ με όλα αυτά τα αυτοκινητάκια ή τις κούκλες, πείτε στο παιδί ότι για να επιλέξει ένα νέο παιχνίδι πρέπει πρώτα να μαζέψει όλα τα προηγούμενα και να τα βάλει στη θέση τους.

Υπομονή

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να είναι σε θέση να κάθονται για τουλάχιστον 5 λεπτά για να ολοκληρώσουν μια εργασία, είτε πρόκειται για ένα παζλ, είτε μια κατασκευή.

Βοήθεια

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί να ζητάει βοήθεια όταν τη χρειάζεται. Αντα παιδιά δεν μαθαίνουν να ζητούν βοήθεια στο σπίτι, τότε δεν θα είναι σε θέση να ζητήσουν βοήθεια από τον δάσκαλό τους.

Οπτική επαφή

Γιατί πρέπει τα παιδιά να έχουν οπτική επαφή όταν μιλούν σε κάποιον ή όταν λένε ένα γεια; Αυτό δείχνει στο άτομο στο οποίο απευθύνονται σεβασμό και προσοχή.

Δεξιότητες αυτοβοήθειας

Ντύσιμο

Κάντε πρακτική στο να κατεβάζετε και να ανεβάζετε παντελόνια στο ύψος του γονάτου, σε περίπτωση που το παιδί χρειαστεί να πάει τουαλέτα.

Το να βγάζει και να βάζει τα παπούτσια του μόνο του μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμο.

Πλύσιμο χεριών

Για να το κάνετε πιο απλό, χωρίστε το σε μικρά και κατανοητά βήματα:

Βήμα 1: πάρτε σαπούνι

Βήμα 2: τρίψτε τα χέρια μεταξύ τους

Βήμα 3: ξεπλύνετε τα χέρια

Βήμα 4: κλείστε τη βρύση

Βήμα 5: στεγνώστε τα χέρια