Το να βλέπουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν και από μια σταλιά να φτάνουν στην εφηβεία και την ενηλικίωση είναι μαγικό και δυστυχώς, συνειδητοποιώντας το εκ των υστέρων, τόσο σύντομο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να απολαμβάνουμε την κάθε φάση της ανάπτυξής τους που αν μάλιστα τις παρατηρήσουμε προσεκτικά, υπάρχουν πράγματα που ενδεχομένως θα μας εκπλήξουν…

6 ιδιαίτερα στοιχεία ως προς την ανάπτυξη των παιδιών

#1 Τα νεογέννητα κλαίνε χωρίς να δακρύζουν

Τα μωρά κλαίνε με το που γεννιούνται, αλλά τα περισσότερα νεογέννητα δεν βγάζουν δάκρυα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δακρυϊκοί πόροι τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, οι αγωγοί τους δεν είναι πλήρως ανοιχτοί και τα δάκρυά τους δεν μπορούν να περάσουν από τα μάτια.

#2 Τα μωρά χάνουν βάρος κατά τη γέννηση

Είναι φυσιολογικό για τα νεογέννητα να χάνουν βάρος τις πρώτες τρεις ή τέσσερις ημέρες της ζωής τους. Για την ακρίβεια, τείνουν να χάνουν το 5-10% του βάρους γέννησής τους, το οποίο θα ξαναπάρουν καθώς περνούν οι μέρες.

#3 Υπόθεση δοντάκια

Τα πρώτα δόντια ενός μωρού εμφανίζονται συνήθως σε ηλικία μεταξύ 6-7 και 12 μηνών. Σιγά σιγά, βγάζει περισσότερα δοντάκια, ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν όλα τα δόντια τους μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Τα 20 νεογιλά δόντια του παιδιού θα αντικατασταθούν μεγαλώνοντας με 32 μόνιμα- ενήλικα δόντια ενώ τα γαλακτοκομικά δόντια χάνονται γύρω στην ηλικία των 6 ετών.

#4 Φόβος για τους ξένους

Τα μωρά τείνουν να αναπτύσσουν φόβο για τους ξένους γύρω στους 8 μήνες. Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική προσαρμοστική συμπεριφορά. Βέβαια, δεν έχουν αυτόν τον φόβο όταν πρόκειται για άλλα παιδιά.

#5 Εξωτερικοί παράγοντες που παίζουν θεμελιώδη ρόλο

Ως προς την ανάπτυξη του παιδιού, παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον και η υγειονομική περίθαλψη, είναι πιο σημαντικοί από άλλους παράγοντες όπως η γενετική.

#6 Ταχεία ανάπτυξη κατά τη γέννηση και την εφηβεία

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Μάλιστα σε αυτούς τους 12 μήνες αυξάνονται σε μέγεθος κατά 50%. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη σταθεροποιείται σε ένα φυσιολογικό αργό ρυθμό και ξαφνικά, φτάνει η εφηβεία!

Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 4 χρόνια και κατά τα δύο πρώτα τόσο αγόρια όσα και κορίτσια μεγαλώνουν απότομα.