Το καλοκαίρι τελειώνει και από Σεπτέμβρη ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Μαζί της, όμως, πρόκειται να αρχίσει και η κλασική μάχη του πρωινού ξυπνήματος. Μετά από αρκετό καιρό, τα παιδιά  καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, να κοιμούνται και να ξυπνούν νωρίς.

Για να αποφύγετε τις πρωινές εντάσεις και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα επιστρέψει ξεκούραστο στο σχολείο του, καλό είναι να το βάλετε σε μια ρουτίνα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δε θέλει να αντικατασταθούν οι διασκεδαστικές ανέμελες διακοπές με εργασίες και υποχρεώσεις. Οπότε πιθανότατα το παιδί σας θα προβάλλει κάποια αντίσταση.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί κάποια σταματάνε να κοιμούνται το μεσημέρι νωρίτερα από άλλα;

Ακολουθούν 2 αποτελεσματικές τακτικές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη μετάβαση πιο ομαλή και εύκολη:

Επιτρέψτε κάποιο συμβιβασμό

Για παράδειγμα, κάθε φορά που τα παιδιά βγαίνουν από το δωμάτιό τους για να παραπονεθούν ότι δεν νυστάζουν ή ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν, μπορείτε να πείτε «Δεν χρειάζεται να κοιμηθείτε. Αλλά πρέπει να μείνετε στο δωμάτιό σας».

Επιπλέον, μπορείτε να διαπραγματευτείτε την ώρα του παιχνιδιού. Χρησιμοποιείστε έναν χρονοδιακόπτη για υπενθύμιση. Εξηγήστε στο παιδί ότι «μπορείς να παίξεις στο δωμάτιό σου για 20 λεπτά, αλλά όταν χτυπήσει το χρονόμετρο, πρέπει να σβήσεις τα φώτα και να πας για ύπνο».

Υποδείξτε τις συνέπειες

Όταν δεν τηρείτε αυτά που λέτε και δεν αφήνετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους, τα λόγια σας θα μοιάζουν κενά και θα πάψουν να έχουν βαρύτητα.

Ίσως να νιώθετε ότι είναι λίγο σκληρό να ακολουθήσετε την απόφαση να τους αφαιρέσετε χρόνο από κάτι αγαπημένο όπως ένα τάμπλετ, αλλά είναι απαραίτητο να θέσετε όρια και προσδοκίες. Μπορείτε να είστε ανένδοτοι αλλά και δίκαιοι.

Άλλωστε, έχετε κατά νου το όφελός τους μακροπρόθεσμα. Ως γονείς, ξέρετε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ανάπτυξή τους και ότι πρέπει να τα προστατεύσετε ακόμη και όταν αντιδρούν.