Η απόφασή σας να μεγαλώσετε ένα παιδί ως δίγλωσσο, μπορεί να εξαρτάται από το πόσες γλώσσες χρησιμοποιεί η οικογένεια μέσα στο σπίτι ή μπορεί απλά να θέλετε το παιδί να έχει ένα ακόμη προσόν για την επαγγελματική σταδιοδρομία του μεγαλώνοντας.

Όποιο κι αν είναι το σενάριο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η διγλωσσία δεν είναι μόνο πλεονέκτημα στα βιογραφικά, αλλά και ένας γνωστικός βοηθός αργότερα στη ζωή.

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Η καλύτερη δραστηριότητα το καλοκαίρι

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurobiology of Aging, η διγλωσσία μπορεί να προστατεύσει ένα άτομο από την άνοια στην τρίτη ηλικία.

Οι Γερμανοί ερευνητές ανέλυσαν εκατοντάδες ηλικιωμένους ασθενείς και ανακάλυψαν ότι όσοι μιλούσαν τακτικά δύο γλώσσες σε νεαρή ηλικία, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μάθησης, μνήμης, γλώσσας και αυτοελέγχου από εκείνους που μιλούσαν μόνο μία.

Δεδομένου ότι τα πολύγλωσσα άτομα μπορούν εύκολα να εναλλάσσονται μεταξύ δύο γλωσσών, οι νευροεπιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να εφαρμόσουν παρόμοιες τακτικές σε άλλες ικανότητες, όπως η πολυπραγμοσύνη, η ρύθμιση των συναισθημάτων και ο αυτοέλεγχος, που βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας στο μέλλον.

Προηγούμενες έρευνες επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Λουντ στη Σουηδία, διαπίστωσαν ότι η διγλωσσία μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο NeuroImage, συμμετείχαν φοιτητές από τη Μεταφραστική Ακαδημία των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουψάλα.

Τι είναι η διγλωσσία και τι άλλα οφέλη έχει;

Δίγλωσσα είναι, γενικά, τα παιδιά που είναι σε θέση να μιλούν εξίσου καλά δύο ή και περισσότερες γλώσσες.

«Δεν υπάρχει ένας ορισμός στον οποίο να συμφωνούν όλοι, και νομίζω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ, επειδή το να είσαι δίγλωσσος είναι ένα πλήρες φάσμα», λέει η Esti Blanco-Elorrieta, γλωσσική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Νομίζω ότι το πλεονέκτημα της διγλωσσίας είναι ότι μπορείς να επικοινωνείς με δύο πολιτισμούς και δύο τρόπους να βλέπεις τον κόσμο».

Μέσω της γλώσσας, όλη η οικογένεια μαθαίνει να συνδέεται καλύτερα, να ανακαλύπτει πράγματα για την κουλτούρα των χωρών της και έχει πιο γερές «ρίζες».

Επιπλέον, τα παιδιά έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, γιατί μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, να έχουν πιο αναλυτική σκέψη και να κάνουν πολλά πράγματα μαζί.

Έτσι, τους δίνεται η δυνατότητα για περισσότερες επιλογές καριέρας και νιώθουν καλύτερα με την ταυτότητα, την αξία και το ανήκειν τους.