Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας που οι βιτρίνες στα καταστήματα γεμίζουν με σχολικά είδη.

Ακόμη και οι γονείς, που έχουν σταματήσει να είναι μαθητές εδώ και πολλά χρόνια, αν ακούσουν μια σχολική διαφήμιση στο ραδιόφωνο μπορεί να νιώσουν αυτό το σφίξιμο στο στομάχι.

Είναι εκπληκτικό πόσο βαθιά ριζωμένο είναι αυτό το συναίσθημα.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 3+1 πράγματα που μπορεί να του κόβουν την όρεξη

Το άγχος για το σχολείο είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν, είτε γιατί είναι η πρώτη τους φορά, είτε γιατί καλούνται να αφήσουν τις ξέγνοιαστες συνήθειες του καλοκαιριού και να επιστρέψουν στο καθημερινό διάβασμα.

Μερικές κοινές ανησυχίες των παιδιών για το σχολείο

  • Ποιοι θα είναι οι νέοι καθηγητές μου;
  • Τι θα γίνει αν δεν μου αρέσουν;
  • Τι θα γίνει αν δεν τους καταλαβαίνω;
  • Θα έχω φίλους στην τάξη μου;
  • Θα είναι δύσκολα τα μαθήματά μου;
  • Τι θα γίνει αν δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στα μαθήματά μου;
  • Τι θα γίνει αν πάρω κακούς βαθμούς;
  • Τι άθλημα ή δραστηριότητα θα κάνω μετά το σχολείο;
  • Τι θα γίνει αν δεν τα πάω καλά και η ομάδα μου είναι ενοχλημένη μαζί μου;
  • Θα τα καταφέρω να ξυπνάω και να ετοιμάζομαι στην ώρα μου;

Συζητήστε τις ανησυχίες του παιδιού σας καθώς αυτές προκύπτουν και ρωτήστε: «Τι χρειάζεσαι για να νιώσεις περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια;». Δουλέψτε με βάση αυτές τις πληροφορίες που θα καθοδηγήσουν τα επόμενά σας βήματα.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με το άγχος

Τα παιδιά έχουν την τάση να αγχώνονται όταν δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Βοηθήστε το να προσαρμοστεί σε νέες ρουτίνες και στο άγνωστο περιβάλλον, μιλώντας του για αυτά που θα δει και θα βιώσει.

Ενθαρρύνετέ το να κάνει ερωτήσεις για ό,τι το ανησυχεί και το προβληματίζει και απαντήστε του με ειλικρίνεια. Εξηγήστε του πώς μπορεί να οργανώσει τα πράγματά του στο θρανίο του την ώρα του μαθήματος για να νιώσει ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένο.

Ενας άλλος τρόπος για να μειώσετε το άγχος και το στρες σχετικά με την έναρξη του σχολείου είναι να του υπενθυμίσετε όλα όσα το κάνουν μια ευχάριστη εμπειρία μάθησης.

Πείτε του ότι μπορεί να μάθει πολλές νέες δεξιότητες και να εξασκήσει όσες έχει ήδη κατακτήσει. Μιλήστε του για τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει μαζί με τους συμμαθητές και τους φίλους του.

Υπενθυμίστε του ότι δεν αισθάνεται μόνο εκείνο έτσι και ότι υπάρχουν και άλλοι μαθητές που είναι εξίσου ανήσυχοι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Καθησυχάστε το, επισημαίνοντας ότι οι δάσκαλοι γνωρίζουν ότι τα παιδιά μπορεί να είναι νευρικά και ότι πιθανότατα θα αφιερώσουν χρόνο βοηθώντας τους μαθητές να αισθάνονται πιο άνετα καθώς εγκαθίστανται στην τάξη.