Από ποιους προερχόμαστε; Ποιοι είμαστε; Ποια η ευρύτερή μας οικογένεια;

Η εξερεύνηση του γενεαλογικού μας δέντρου είναι κατά κάποιο τρόπο αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας. Ποιος άλλωστε δε γοητεύεται  από την αναζήτηση της ιστορίας της οικογένειάς του και των προγόνων του; Οι οικογενειακές μας ρίζες αδιαμφισβήτητα μας «προκαλούν» και όχι άδικα, αφού εντέλει αυτή η αναζήτηση έχει πολλά κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς θα αρχίσουν πάλι να κοιμούνται νωρίς

5 οφέλη της εξερεύνησης του γενεαλογικού μας δέντρου

#1 Αίσθηση σκοπού

Πολλές φορές, κυρίως μεγαλώνοντας, χάνουμε την αίσθηση του σκοπού μας και του τι κάνουμε στη ζωή μας.

Δεν είναι ασυνήθιστο δε, όταν πλέον βγαίνουμε στη σύνταξη να περνάμε φάσεις θλίψης ή ακόμη και κατάθλιψης.

Η έρευνα επάνω στο ιστορικό της οικογένειάς μας μπορεί να προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εστίαση, ικανή να πυροδοτήσει τη φαντασία.

Η ιστορία άλλωστε κάθε οικογένειας είναι πιθανό να είναι γεμάτη με πολλά μικρά μυστήρια, μυστικά και ανακαλύψεις που μπορούν να μας διεγείρουν το ενδιαφέρον για πολύ καιρό.

#2 Ταυτότητα

Ο κάθε άνθρωπος επιδιώκει να κατακτήσει την αίσθηση του «ανήκειν». Οι γνώσεις περί της ζωής και της προσωπικότητας των προγόνων μας, θέτει την ύπαρξή μας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τόπου και χρόνου.

Ταξιδεύοντας γενιές πίσω και μαθαίνοντας για το παρελθόν της οικογένειάς μας – ποιοι ήταν, ποια τα όνειρα και τα επιτεύγματά τους, ποιες οι δοκιμασίες που κλήθηκαν να ξεπεράσουν- συνδεόμαστε βαθύτερα με τον ίδιο μας τον εαυτό.

#3 Ανάπτυξη δεξιοτήτων και συνολική θωράκιση της υγείας

Η έρευνα που αφορά το παρελθόν της οικογένειάς μας, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και παρέχει πολύτιμες ευκαιρίες για εμπλουτισμό γνώσεων και ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Η εξερεύνηση του άγνωστου παρελθόντος μπορεί να έχει βαθιά ψυχολογικά οφέλη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με δικές μας αναμνήσεις ενώ παράλληλα μαθαίνουμε νέα πράγματα για μέλη της οικογένειας που δεν γνωρίσαμε ποτέ.

Η αναπόληση μπορεί δε, σύμφωνα με έρευνες, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό ενός ατόμου.

#4 Δίοδος επικοινωνίας για όλη την οικογένεια

Η έρευνα του γενεαλογικού μας δέντρου μπορεί να αποτελέσει μια οικογενειακή δραστηριότητα, που να περιλαμβάνει αδέρφια, παιδιά, γονείς, παππούδες, εγγόνια.

Ως εκ τούτου, μπορεί να φέρει κοντά τα μέλη της οικογένειας και να εμπνεύσει την αφήγηση και την ανταλλαγή ιστοριών μεταξύ γενεών.

Η αναζήτηση επομένως του οικογενειακού ιστορικού έχει έναν τρόπο να ανοίγει πόρτες επικοινωνίας. Μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να καταλήξει στην επανασύνδεση συγγενών που έχουν χαθεί για καιρό.

#5 Ιατρικό ιστορικό

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά την αναζήτηση αυτή, μπορεί να υπάρξει η ευκαιρία να συλλεχθούν ιατρικές πληροφορίες, χρήσιμες για τον εντοπισμό πιθανών παραγόντων κινδύνου των νεότερων μελών της οικογένειας.

Η οικογένεια έχει σημασία…

Καθώς μεγαλώνουμε, συνειδητοποιούμε την αξία της οικογένειας. Όχι μόνο των ανθρώπων με τους οποίους μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε, αλλά και της ευρύτερης οικογένειας.

Τι κι αν πολλοί από τους ανθρώπους μας έχουν φύγει απ’ τη ζωή εδώ και καιρό; Ακόμη έχουν πολλά να μας διδάξουν για τις οικογένειές μας, για το παρελθόν, ακόμα και για τον εαυτό μας.