Από την εποχή που δημιουργήθηκε ο πρώτος λαμπτήρας, πολλές λάμπες κάηκαν και πολλά ερωτήματα γεννήθηκαν για τον κατάλληλο φωτισμό των χώρων. Το κάθε δωμάτιο του σπιτιού έχει ξεχωριστή χρήση και εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες.

Στο γραφείο χρειάζεστε τον καλύτερο δυνατό φωτισμό, γιατί το διάβασμα και το γράψιμο απαιτούν ισχυρό, ξεκούραστο φως.

Για παιδιά σχολικής ηλικίας, πέρα από τον γενικό φωτισμό, πρέπει να υπάρχει στο γραφείο τους ένα ευλύγιστο πορτατίφ με το φως του να πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας και να μη δημιουργούνται σκιές εκεί που γράφουν ή διαβάζουν.

Διαβάστε επίσης: Brain power στο γραφείο: Έτσι θα ενισχύσετε τη μνήμη και την ευεξία του παιδιού

Βεβαιωθείτε ότι το φωτιστικό έχει μεγάλο, σπαστό βραχίονα για να μπορεί να ρυθμιστεί στη σωστή κάθε φορά θέση. Εάν είστε δεξιόχειρες στην οικογένεια, πρέπει να το τοποθετείτε αριστερά για να αποφεύγονται οι σκιές και αν είστε αριστερόχειρες, δεξιά.

Η επιλογή ακατάλληλου φωτιστικού αλλάζει τη στάση του σώματος και προκαλεί πόνους στον αυχένα και στη μέση. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει και ένα δεύτερο φωτιστικό για τον υπόλοιπο χώρο, καθώς η αντίθεση ανάμεσα σε σκοτάδι και φως καταπονεί τα μάτια.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχετε καλό φωτισμό στο γραφείο

Για να διαβάσετε σε χαμηλό φωτισμό, πιθανότατα θα πρέπει να ζορίζετε τα μάτια σας. Μετά από μερικές σελίδες, θα παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας αισθάνονται κουρασμένα, η όρασή σας γίνεται θολή ή ότι αρχίζετε να έχετε πονοκέφαλο.

Τα μάτια μας πρέπει συνεχώς να ενυδατώνουν και να προστατεύουν την οφθαλμική επιφάνεια από την ξηρότητα καθώς και να μας βοηθούν να βλέπουμε καθαρά. Η παρατεταμένη ανάγνωση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, μπορεί να σας κάνει να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας λιγότερο συχνά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και ερεθισμό.

Το σκοτάδι διαστέλλει τις κόρες των ματιών, κάνοντας τις λέξεις στη σελίδα να μοιάζουν παραμορφωμένες. Έτσι προκαλείτε κόπωση στα μάτια. Γι αυτό σκύβετε για να πλησιάσετε περισσότερο τη σελίδα.