Το να είναι ένα μωρό ήσυχο δεν εξαρτάται μόνο από την προσωπικότητά του. Η ηρεμία μαθαίνεται, όσο περίεργο κι αν αυτό ακούγεται. Πώς;

Μέσω της τρυφερότητάς μας για μια ήσυχη μετάβαση στο νέο του περιβάλλον. Τι άλλο χρειάζεται να κάνουμε για να καλλιεργήσουμε την ηρεμία;

Διαβάστε επίσης: Βρέφος: Πώς το μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Μεγαλώνοντας ένα ήσυχο μωρό

Για να είναι το μωρό μας ήρεμο:

Το αγκαλιάζουμε και του μιλάμε

Κρατήστε το μωρό σας στα χέρια σας όσο πιο πολύ μπορείτε ώστε να νιώθει ζεστασιά. Μιλήστε του πολύ ώστε να συνηθίσει και να εξοικειωθεί με τη φωνή σας. Ακουμπήστε το στην κούνια του απαλά και πλησιάστε το πρόσωπό σας στο δικό του ώστε να σας μυρίζει και τραγουδήστε του χαμηλόφωνα.

Δεν το αφήνουμε να κλαίει

Το μόνο μέσο που έχει για να διεκδικήσει τα θέλω και τις ανάγκες του το μωρό είναι το κλάμα. Για να αισθανθεί ασφαλές, θα πρέπει να ανταποκρίνεστε άμεσα σε αυτό. Πάρτε το αγκαλιά, ταΐστε το, παρηγορήστε το, νανουρίστε το, μιλήστε του με καθησυχαστική φωνή. Η παρηγορητική σας συμπεριφορά θα το απαλλάξει από το στρες και θα το εκπαιδεύσει στην ηρεμία.

Βάζουμε πρόγραμμα

Το τάισμα, η αλλαγή πάνας, αλλά και ο ύπνος αποτελούν τις πιο βασικές διαδικασίες για τους βιορυθμούς του μωρού μας. Μέρα με τη μέρα το μωρό αρχίζει να συνειδητοποιεί πως στη ζωή του υπάρχει μια ρουτίνα, πράγμα που σαφώς το καθησυχάζει. Καθώς μεγαλώνει και αρχίζει να καταλαβαίνει, μπορείτε να αρχίσετε να του μιλάτε για τη ρουτίνα αυτή ώστε σιγά-σιγά να κατανοήσει πως το πρόγραμμα είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή του.

Αποφεύγουμε την υπερπροστασία

Τα μωρά ανακαλύπτουν τον κόσμο με τους δικούς τους ρυθμούς. Το παιδί σας ξέρει πως μπορεί να στηρίζεται σε εσάς, αλλά χρειάζεται να αρχίσει να κατακτά σταδιακά και την αυτονομία του. Αφήστε το να μεγαλώσει κάνοντας και «λάθη» όντας βέβαια πάντα δίπλα του.

Γινόμαστε το καλό παράδειγμα

Νομίζετε πως το μωρό δεν καταλαβαίνει το στρες σας; Κι όμως. Τα μωρά είναι υπερβολικά δεκτικά στις αντιδράσεις των ανθρώπων που είναι πλάι τους. Αν είστε νευρική, πιάνει αμέσως τον παλμό σας. Όσο κι αν προσπαθήσετε να κρύψετε τα συναισθήματά σας, εκείνο θα τα καταλάβει. Γι’ αυτό, όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, προσπαθήστε να είστε ήρεμη. Είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε.