Η μουσική δεν είναι μόνο για ψυχαγωγία, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να συγκεντρωθούν καλύτερα στο διάβασμα, ακόμη κι αν έχουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Αλλά ποιο είδος μουσικής είναι το καλύτερο γι’ αυτή τη δουλειά; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν πρόκειται για την ενίσχυση της εγκεφαλικής ισχύος, δεν υπάρχει ένα είδος μουσικής που να ταιριάζει σε όλους.

Εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το παιδί και από το είδος που ανταποκρίνεται. Οπότε μην ανησυχείτε για το… γούστο του στη μουσική. Η συγκέντρωση δεν έχει να κάνει τόσο με το είδος. Άλλωστε μπορεί να έχει πολλά αγαπημένα είδη – χιπ-χοπ, ραπ, ποπ, κλασική μουσική, όπερα.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Διάβασμα με μουσική; Οι επιστήμονες δίνουν το πράσινο φως

«Τα τραγούδια που σας αρέσουν και γνωρίζετε καλύτερα, είναι τα πιο αποτελεσματικά για τη μεγιστοποίηση της συγκέντρωσης», υπογραμμίζει ο μουσικός και νευροεπιστήμονας του Χάρβαρντ, Δρ Σρίνι Πιλάι.

Πώς η οικεία μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο του παιδιού

Η έρευνα δείχνει ότι ότι η οικεία μουσική ενεργοποιεί πολλές από τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και την εστίαση. Επειδή το παιδί έχει ξανακούσει το συγκεκριμένο τραγούδι, έχει την ευχαρίστηση να περιμένει τι θα ακολουθήσει.

Η οικεία μουσική βοηθά τόσο να ανακουφιστεί από το άγχος όσο και να συνδεθεί με τα συναισθήματά του. Έτσι, μειώνεται και η παραγωγή κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), γεγονός που επιτρέπει στο κέντρο προσοχής του εγκεφάλου να λειτουργεί χωρίς διακοπή.

Στον εγκέφαλο, τα κέντρα εστίασης συνδέονται άμεσα με τις περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα. Οπότε οποιαδήποτε μουσική του προκαλεί συναισθηματική αστάθεια θα μπορούσε να διαταράξει τη συγκέντρωσή του.

Πρέπει, επίσης, να προσέχει ποτε θα βαρεθεί τα τραγούδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακουστική ευχαρίστηση ακολουθεί μια καμπύλη σχήματος U. Αρχικά αυξάνεται, αλλά μετά από λίγο, όταν ο εγκέφαλός τους συνηθίσει, η απόδοση μειώνεται.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι το είδος της μουσικής που επηρεάζει πιο θετικά τη μάθηση είναι το «soft-slow». Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η μουσική χωρίς στίχους μπορεί να είναι λιγότερο «ενοχλητική» για τον εγκέφαλο όταν θέλει να συγκεντρωθεί.