Ο θηλασμός για έξι μήνες μπορεί να προστατεύσει τις νέες μητέρες από καρδιακές παθήσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Breastfeeding Journal.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία διεξήγαγαν τη μελέτη σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο Flinders.

Παρακολούθησαν συνολικά 440 γυναίκες που θήλαζαν και διεξήγαγαν ελέγχους υγείας τόσο στις μαμάδες και όσο και στα μωρά τους, από το 2018 μέχρι το 2021.

Διαβάστε επίσης: Ήσυχο μωρό… Γίνεται;

Η έρευνα κατέγραψε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένες μετρήσεις χοληστερόλης έως και τρία χρόνια μετά τον τοκετό.

Η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Κλερ Ρόμπερτς, τόνισε ότι αυτά είναι ιδιαίτερα θετικά νέα για τις γυναίκες με επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

«Αυτό σημαίνει ότι ο θηλασμός μειώνει τους καρδιακούς και μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου των μαμάδων που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελλοντικά καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα», υπογραμμίζει.

Μαζί με τα νευρολογικά και άλλα οφέλη για την υγεία των μωρών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον θηλασμό για διάστημα έως έξι μηνών και τον θηλασμό για διάστημα άνω των 12 μηνών για την προώθηση σημαντικής μείωσης τόσο της χρόνιας υπέρτασης όσο και του διαβήτη στις γυναίκες.

Τι άλλα οφέλη έχει ο θηλασμός για τη μαμά;

Εκτός από τα διατροφικά οφέλη για το παιδί, ο θηλασμός σας βοηθά να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Κι αυτό επειδή η παραγωγή γάλακτος καίει περίπου 300 έως 500 θερμίδες την ημέρα.

Η μήτρα σας αυξάνεται σημαντικά σε μέγεθος καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από το μέγεθος ενός αχλαδιού μέχρι το να καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την περιοχή της κοιλιάς σας.

Υφίσταται μια διαδικασία γνωστή ως ενέλιξη μετά τη γέννηση που βοηθά στην επαναφορά του μεγέθους της όπως ήταν πριν από την εγκυμοσύνη.

Αυτή η διαδικασία υποβοηθάται από την αύξηση της ορμόνης ωκυτοκίνης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το σώμα σας παράγει μεγάλα επίπεδα ωκυτοκίνης για να βοηθήσει στον τοκετό και να μειώσει την αιμορραγία.

Ο θηλασμός προκαλεί, επίσης, αύξηση της ωκυτοκίνης και βοηθά τη μήτρα να επεκταθεί ξανά στο αρχικό της μέγεθος πολύ πιο γρήγορα.

Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και μετεμμηνοπαυσιακών καταγμάτων του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εσείς και το μωρό σας «ανταλλάσσετε» στοργή μέσω της οπτικής επαφής, της ομιλίας, της αγκαλιάς, ενισχύοντας τη μεταξύ σας συναισθηματική σύνδεση.