Για να εξελίξει ένα παιδί τις κλίσεις του, αρχικά είναι ωφέλιμο να του παρέχουμε πολλαπλά ερεθίσματα, η σημασία των οποίων είναι καθοριστική για την εξέλιξη και την πρόοδό του.

H ζωγραφική, η μουσική, οι κατασκευές με πηλό, τα παιχνίδια και η επαφή με τα άλλα παιδιά είναι όλα σημαντικά για τα παιδιά. Tο παιδί που ανοίγει το αυτοκινητάκι για να δει τι υπάρχει μέσα μπορεί να γίνει ένας καλός μηχανικός αυτοκινήτων. Γι’ αυτό δεν είναι σωστό να το αποθαρρύνετε ή να το αποσπάτε απότομα από το παιχνίδι του, επειδή, π.χ., πρέπει να φύγετε από το σπίτι.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Μπορούν να προληφθούν τα ξεσπάσματα θυμού;

Τι άλλο είναι ωφέλιμο να κάνουμε

Το «ρίχνουμε» στο διάβασμα

Eίναι καθήκον των γονιών να προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες για ανάγνωση από μικρή ηλικία, χωρίς όμως να απαιτούν «ανταλλάγματα». O γονιός που διαβάζει στο παιδί, και στη συνέχεια απαιτεί από αυτό να του πει τι κατάλαβε -με άλλα λόγια το εξετάζει- μπορεί να κάνει το παιδί να θεωρήσει το διάβασμα αγγαρεία.

Iσορροπημένη διατροφή

H σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις κατηγορίες (φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια και πουλερικά). Eίναι σημαντικό να τηρούνται οι ώρες των γευμάτων και το, κυριότερο, να μην «μπουκώνετε» το παιδί. Oτιδήποτε τίθεται στο παιδί ως απαίτηση ακόμα και αν αφορά το φαγητό λειτουργεί εις βάρος της δικής του βούλησης.

Παρέχουμε ασφάλεια

Όταν το περιβάλλον του σπιτιού ή του σχολείου είναι προβληματικό, υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης ψυχοσωματικών προβλημάτων, που παρεμποδίζουν την εξέλιξη του παιδιού. Tο παιδί «αρρωσταίνει» προκειμένου να αποφύγει το σχολείο ή για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των γονιών του. Έτσι, αναλώνεται σε αυτήν την προσπάθεια και αποκόπτεται από άλλα ερεθίσματα και ενδιαφέροντα.

Σωματική επαφή

Tο τρυφερό αγκάλιασμα είναι ένα μήνυμα αποδοχής του παιδιού. O γονιός με τη στοργή του πρέπει να το ενθαρρύνει να συνεχίσει την προσπάθειά του, παρά τα λάθη που μπορεί να έχει κάνει.

Aθλήματα

Tα σπορ βοηθούν το παιδί να αναπτύξει σώμα και νου. Oι ειδικοί συστήνουν τα ομαδικά σπορ, επειδή αυτά βοηθούν το παιδί να ενταχθεί σε μία ομάδα (σύνολο ευρύτερο από αυτό της οικογένειας), να μάθει να τηρεί τους κώδικες και τους κανόνες της, να συμμετέχει στην επιτυχία, αλλά και την αποτυχία της. Tο κυριότερο είναι ότι μαθαίνει τα όριά του και, ερχόμενο σε επαφή με τα άλλα παιδιά, ανακαλύπτει το ομαδικό παιχνίδι και την άμιλλα.