Είναι τα ξεσπάσματα θυμού έμφυτα; Αν και ένα άτομο δεν μπορεί να είναι πάντα σε απόλυτη ηρεμία, η απάντηση είναι πως όχι. Τα παιδιά δηλαδή δεν γεννιούνται θυμωμένα αλλά μάλλον… γίνονται. Συνολικά, το στυλ ανατροφής και εκπαίδευσης παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο συχνά και πώς ένα παιδί εκδηλώνει την απογοήτευσή του.

Πώς ακριβώς είναι ωφέλιμο ως γονείς να λειτουργούμε έτσι ώστε να μεγαλώνουμε όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένα από τέτοιου είδους αρνητικά συναισθήματα παιδιά;

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: 15 δραστηριότητες για να έρθετε πιο κοντά

Για να αποφεύγονται οι εκρήξεις

Διδάξτε στα παιδιά το σεβασμό

Ως ενήλικες είναι σημαντικό να είμαστε υπομονετικοί και στοργικοί με τα παιδιά κάθε ηλικίας και να μην ξεχνάμε πως ακόμα βρίσκονται σε στάδιο μάθησης. Η ηρεμία και ο σεβασμός είναι όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί για να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Οι φωνές και οι απειλές δεν θα πρέπει λοιπόν να είναι μέρος της διαπαιδαγώγησής τους.

Όταν το παιδί κάνει λάθος απλά κοιτάξτε το

Όταν μια συμπεριφορά δεν είναι κατάλληλη, ένα βλέμμα μας μπορεί να είναι, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η κατάλληλη «τιμωρία» και ένα μάθημα ώστε τα παιδιά να διορθώσουν το λάθος τους. Στη συνέχεια, μπορεί να ακολουθήσει μια επεξήγηση ώστε το παιδί να κατανοήσει τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει μια κακή συμπεριφορά και κατά συνέπεια το γιατί δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Βασιστείτε στην επικοινωνία

Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις μοιραστείτε με τα παιδιά τις εμπειρίες σας και περάστε μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικό χρόνο. Ακούστε τι έχουν και εκείνα να σας πουν και εκφράστε με λόγια, πέραν των πράξεων, την αγάπη σας.

*Μην ξεχνάτε:

Ακόμα και σε περίπλοκες καταστάσεις είναι σημαντικό εσείς οι ίδιοι πρώτα να ελέγχετε τα συναισθήματά σας και να παραμένετε ήρεμοι και στοργικοί, δίνοντας στα παιδιά το καλό παράδειγμα.