Υλικά

  • 2 κιλά κατσικάκι κομμένο για φούρνο
  • 6-7 σκελίδες σκόρδο
  • 150 ml ρακή
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 3-4 κλαδάκια φρέσκο φασκόμηλο (ή αποξηραμένο)
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι σε φέτες
  • 100 ml νερό ζεστό
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση.

Σκουπίζουμε το κατσικάκι με απορροφητικό χαρτί. Με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι, το χαράζουμε σε διάφορα σημεία και μπήγουμε μέσα τα κομματάκια του σκόρδου. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, το πασπαλίζουμε με ρίγανη και μπόλικο αλάτι και πιπέρι και κάνουμε μασάζ στο κρέας για να καρυκευτεί καλά.

Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με τη ρακή. Αν δεν χωρούν στο ίδιο τηγάνι ταυτόχρονα όλα τα κομμάτια του κρέατος, τα σοτάρουμε σε δόσεις, δίνοντας 1-2 λεπτά στο αλκοόλ να εξατμιστεί.

Μεταφέρουμε το κατσικάκι σε ταψί μαζί με τους ζωμούς που έχουν μείνει στο τηγάνι. Μοιράζουμε ανάμεσα το φασκόμηλο και σκορπάμε τις φέτες λεμονιού. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεστό νερό. Το ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα στη χαμηλή σχάρα του προθερμασμένου φούρνου, στον αέρα. Σερβίρουμε αμέσως.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ