Πολλοί γονείς, είμαστε συχνά απρόθυμοι να θίξουμε ευαίσθητα θέματα στα παιδιά μας, φοβούμενοι ότι η συζήτηση μπορεί να στεναχωρήσει το παιδί ή πως από πλευράς του θα υπάρξει ένα είδος απόρριψης. Οι φόβοι αυτοί όμως είναι πιθανό να μας κάνουν να κρύβουμε πράγματα που το παιδί ενδέχεται να έχει ήδη καταλάβει και να οδηγηθούμε σε αποξένωση στη σχέση μας μαζί του.

Οποιοδήποτε θέμα και να θίξουμε, όσο δύσκολο κι αν θεωρούμε πως είναι, αν η συζήτηση γίνει με ηρεμία, αγάπη και στοργή, μπορεί να βοηθήσει στο να έρθουμε πιο κοντά με το παιδί.

Διαβάστε επίσης: Ο Νο 1 φόβος των παιδιών

Αν για παράδειγμα θέλουμε να μιλήσουμε για ένα επικείμενο διαζύγιο στο παιδί μας, ίσως σκεφτόμαστε πως θα απογοητευτεί, θα τρομάξει ή θα θυμώσει με έναν από τους δύο ή και με τους δύο γονείς. Ωστόσο, αυτή είναι μια συζήτηση που είναι ωφέλιμο για πολλούς λόγους να γίνει.

Πράγματι εν τω μεταξύ μπορεί να προκύψουν αρνητικά συναισθήματα στο παιδί. Ίσως ακόμα και να αρχίσει να μας κατηγορεί αδίκως.

Τι μπορούμε να κάνουμε τότε;

Απαντάμε με κατανόηση και υπομονή

Αντί να ανταποκριθείτε σε μια ενδεχόμενη αρνητική στάση- κριτική του παιδιού προς το πρόσωπό σας με μια αμυντική και θυμωμένη στάση, λέγοντας για παράδειγμα:

«Πώς τολμάς να μου μιλάς έτσι;», απαντήστε με κατανόηση και έναν ψύχραιμο τρόπο που να επιτρέπει στο παιδί να αισθανθεί ασφάλεια.

Το παράδοξο είναι ότι ακόμα και όταν συζητάτε κάτι αρνητικό, το συναίσθημα μεταξύ γονέα και παιδιού μπορεί να είναι θετικό. Επομένως, δεν χρειάζεται να φοβάστε την κριτική του παιδιού σας. Μπορείτε να δείτε την όποια δύσκολη συζήτηση ως μια ευκαιρία για να συνδεθείτε περισσότερο με το παιδί.

Τι άλλο να προσέξετε

Επιλέξτε τον κατάλληλο χρόνο και χώρο για να μιλήσετε

Φροντίστε πρώτα από όλα το παιδί να είναι ξεκούραστο και σε καλή διάθεση και βρείτε έναν ήσυχο και άνετο χώρο όπου μπορείτε να μιλήσετε χωρίς διακοπές.

Προσαρμόστε την κουβέντα στην ηλικία του παιδιού

Κατά την εξήγηση της όποιας κατάστασης στο παιδί σας, να είστε ειλικρινείς χωρίς να αποκαλύπτετε περιττές λεπτομέρειες.

Προσαρμόστε τις πληροφορίες στην ηλικία του, χρησιμοποιώντας γλώσσα και έννοιες που μπορεί να κατανοήσει.

Παραμείνετε ανοικτοί στις ερωτήσεις του

Θα πρέπει να διαβεβαιώσετε το παιδί ότι είναι εντάξει να νιώθει μια σειρά συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της θλίψης, του θυμού και της σύγχυσης. Δημιουργήστε ένα ανοικτό χώρο όπου θα νιώθει άνετα να μοιράζεται τις σκέψεις του.