Πολλές μαμάδες και μπαμπάδες σήμερα θεωρούν ότι η ανατροφή των παιδιών αποτελεί πρόκληση για την κοινωνική τους ζωή. Μάλιστα αισθάνονται ότι χάνουν την ικανότητά τους να συνδέονται με άλλους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους.

Για την ακρίβεια, το 66% των 1.005 γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα εξομολογήθηκαν ότι οι απαιτήσεις της γονεϊκότητας μερικές φορές ή συχνά τους αφήνουν να αισθάνονται απομονωμένοι, ενώ σχεδόν το 40% αισθάνεται ότι δεν έχει υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς η πίεση βλάπτει την ψυχική υγεία του παιδιού

Οι γονείς χρειάζονται φίλους γονείς

Ναι, ξέρω τι σκέφτεστε, έχετε το σύντροφό σας, την οικογένειά σας, τις φίλες σας από το πανεπιστήμιο και τις συναδέλφους σας, μόνο που… δεν είναι μαμάδες.

Μια μαμά μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι περνάτε, κοιμάται περίπου τις ίδιες ώρες με εσάς, έχει ζήσει την εμπειρία της εγκυμοσύνης, νιώθει άνετα να μιλάει για ζητήματα όπως ο θηλασμός, η επιλόχειος κατάθλιψη, έχει τις ίδιες ανησυχίες και φόβους με εσάς και το σημαντικότερο, δεν θα σας κρίνει.

Και, για να σας προλάβω, όχι, το ότι έχετε περάσει κάποια ηλικία, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε νέες φίλες.

Αποδεχτείτε την αρχική αμηχανία. Μπορεί να αισθάνεσθε ευάλωτη, αλλά μην ξεχνάτε ότι και η άλλη μαμά πιθανότατα αισθάνεται ακριβώς το ίδιο. Απλά κάποια πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση και να σπάσει τον πάγο. Ανταλλάξτε αριθμούς ή social media και κανονίστε να βγείτε μια βόλτα ή να δοκιμάσετε ένα νέο μάθημα μαζί για να γνωριστείτε καλύτερα.

Το πάρκο, η παιδική χαρά, ο παιδικό σταθμός, το σχολείο ή εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού σας παρέχουν πολύ καλές ευκαιρίες για να κοινωνικοποιηθείτε με άλλες μαμάδες. Μπορείτε να προτείνετε να πιείτε έναν καφέ όλες μαζί, καθώς περιμένετε τα παιδιά να τελειώσουν.

Να θυμάστε πάντα ότι στο θέμα της φιλίας, η ποιότητα είναι πάντα πιο σημαντική από την ποσότητα. Το να έχετε λίγες αξιόπιστες φίλες που σας καταλαβαίνουν, σας κάνουν να γελάτε και γενικά, κάνουν αυτό το ταξίδι της μητρότητας πιο διασκεδαστικό και ευχάριστο, είναι καλύτερο από το να έχετε έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών στον οποίο δεν μπορείτε να ανοιχτείτε πραγματικά.

Οι γονείς χρειάζονται τους γονείς τους

Η γιαγιά και ο παππούς είναι αδιαμφισβήτητα δύο από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού. Η παρουσία τους δεν είναι μόνο θετική για την ανατροφή του παιδιού, αλλά παίζει και καθοριστικό ρόλο στην ψυχική υγεία της μαμάς.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Population Studies, οι μητέρες είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν αντικαταθλιπτικά αν οι δικοί τους γονείς είναι κάτω των 70 ετών, εργάζονται και δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μάλιστα, οι επιστήμονες από τη Φιλανδία λένε ότι η συμβολή τους φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις μητέρες που είχαν χωρίσει από τους συντρόφους τους.

«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες αποτελούν σημαντική πηγή υποστήριξης για τις οικογένειες με παιδιά και είναι γνωστό ότι η υποστήριξη από άλλους προστατεύει τους ανθρώπους από την κατάθλιψη», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Από την άλλη, η υψηλότερη χρήση αντικαταθλιπτικών σημειώθηκε μεταξύ των μητέρων που είχαν γονείς ή πεθερικά που ήταν ηλικιωμένοι, με κακή υγεία ή ζούσαν μακριά.

Η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν ήταν σε θέση να παρέχουν υποστήριξη στους γονείς σε τέτοιες καταστάσεις και οι μαμάδες ήταν πιθανό να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο άγχος.