Όσο το παιδί κοιμάται, ο οργανισμός του αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του. Το ανοσοποιητικό του σύστημα ενισχύεται και παράλληλα, ο εγκέφαλός του οργανώνει αναμνήσεις και εμπειρίες που είχε μέσα στην ημέρα.

Μάλιστα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και αποτρέπει την εμφάνιση παχυσαρκίας. Ταυτόχρονα, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης και παράλληλα αποτρέπει τις εναλλαγές διάθεσης.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά να είστε συνεπείς και σταθεροί

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί ξεκουράζεται επαρκώς και ότι έχει έναν ποιοτικό ύπνο. Εδώ υπάρχει μια παγίδα: Αν το παιδί κοιμάται αρκετές ώρες, αλλά δεν πέφτει για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, μπορεί να μην απολαμβάνει αυτά τα οφέλη.

Τι είναι το «τζετ λαγκ» ύπνου

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε τις συνήθειες ύπνου 10.000 παιδιών όταν ήταν μεταξύ 3 και 7 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με μη τακτική ώρα ύπνου είχαν περισσότερες δυσκολίες συμπεριφοράς από εκείνα με προβλέψιμη ρουτίνα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Υβόν Κέλι, το να βάζεις τα παιδιά για ύπνο στις 8:00 μ.μ. το ένα βράδυ και στις 10:00 μ.μ. το επόμενο, μπορεί να προκαλέσει ένα είδος «κοινωνικού τζετ λαγκ». Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν κοιμούνται για τις ίδιες ώρες.

Έτσι, χωρίς καν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο, το σώμα ενός παιδιού μπαίνει σε διαφορετικές ζώνες ώρας, με αποτέλεσμα οι κιρκάδιοι ρυθμοί και το ορμονικό του σύστημα να δέχεται πλήγμα. 

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακανόνιστη ώρα ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τη συμπεριφορά. Μπορεί ακόμη και να θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο παχυσαρκίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Παράλληλα, παρατήρησαν ότι μπορεί να μειώσει τις συνολικές επιδόσεις τους στο σχολείο και συγκεκριμένα, να ρίξει τους βαθμούς τους στα μαθηματικά. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε να αντιστρέφετε αυτές τις επιπτώσεις.

Εάν θέλετε να αποφύγετε τους τρομερούς καβγάδες και τη γκρίνια πριν την έναρξη του σχολείου, κάντε τη χάρη στο παιδί (και στον εαυτό σας), να επιστρέψετε σταδιακά στις ώρες του σχολικού προγράμματος. Αυτό θα κάνει τη ζωή όλων πολύ πιο εύκολη όταν ανοίξουν τα σχολεία σε λίγες μέρες.