Η ισορροπία ανάμεσα στην οικογένεια και τη φροντίδα των μελών της και στην αυτοφροντίδα είναι συχνά, μια πρόκληση. Καλύπτοντας τις ανάγκες των αγαπημένων μας προσώπων, ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια στον εαυτό μας.

Είναι αλήθεια πως η φροντίδα των άλλων είναι μια ικανοποιητική εμπειρία που μας γεμίζει όμορφα συναισθήματα. Ωστόσο, η αυτοφροντίδα και οι οικογενειακές ευθύνες δεν αλληλοαποκλείονται. Δεν πρέπει δηλαδή να διαλέξετε ανάμεσα στο να φροντίζετε τον εαυτό σας και να φροντίζετε την οικογένειά σας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει, όπως:

  • Σωματική και πνευματική εξάντληση
  • Άγχος
  • Ευερεθιστότητα

4 τρόποι για να φροντίζετε και τον εαυτό σας μα και την οικογένεια

Διαβάστε επίσης: Ευτυχία: Τι μας κάνει χαρούμενους ως βρέφη, ως παιδιά, ως ενήλικες;

#1 Συνεργασία

Είναι καλό για όλα τα μέλη κάθε οικογένειας να συμμετέχουν και να έχουν μια «αποστολή». Έτσι, επικρατεί τάξη και οργάνωση, χωρίς να υπερφορτώνεται κανένα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του και να καθαρίσει το δωμάτιό του και να μοιραστείτε με τον σύντροφό σας καθημερινές υποχρεώσεις και δουλειές του σπιτιού.

#2 Αναθεωρήστε απόψεις και στερεότυπα

Που δυστυχώς μπορεί να σας ακολουθούν από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, αν μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον στο οποίο η μητέρα σας έκανε όλες τις δουλειές του σπιτιού, μπορεί να έχετε εσωτερικεύσει αυτό το μοντέλο. Επομένως, όντας η ίδια μαμά, πιθανότατα θα προσπαθήσετε να το μιμηθείτε και να εκπληρώσετε αυτού του είδους τις «προσδοκίες».

Αξίζει ωστόσο να αναρωτηθείτε τι θέλετε εσείς και ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας. Προσδιορίστε τυχόν περιοριστικές πεποιθήσεις που σας οδηγούν σε κόπωση, όπως: «Αν δεν το κάνω εγώ, κανείς δεν θα το κάνει» ή «Μόνο εγώ ξέρω πώς να ετοιμάζω πρωινό»…

Γενικά, είναι σημαντικό να μάθετε να ζητάτε και να δέχεστε βοήθεια και να δημιουργήσετε το δικό σας προσωπικό, οικογενειακό «ρυθμό».

#3 Εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια

Ακόμα κι όταν νιώθετε κουρασμένοι συνεχίζετε σα να μη συμβαίνει τίποτα;

Αναγνωρίστε, αποδεχτείτε και μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και βέβαια μην είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας.

#4 Θέστε όρια

Σεβαστείτε το χώρο και το χρόνο σας θέτοντας όρια. Μπορείτε να ξεκινήσετε φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τις δραστηριότητές σας. Με αυτόν τον τρόπο, η οικογένειά σας θα μπορεί επίσης να οργανωθεί γύρω από τη δραστηριότητά σας, γνωρίζοντας ότι δεν είστε διαθέσιμοι εκείνη την ώρα. Φυσικά θα είστε ευέλικτοι εάν χρειαστεί, ωστόσο, ο στόχος είναι να έχετε κι εσείς τις δικές σας προσωπικές ασχολίες.

Αυτοφροντίδα: Το κλειδί για τη φροντίδα όλης της οικογένειας

Πέρα από το να είστε μαμά και μπαμπάς, είστε φίλοι, σύντροφοι, επαγγελματίες κλπ.

Συχνά, είναι δύσκολο να συντονίσουμε τις δραστηριότητές μας, το χρόνο μας και το χρόνο των παιδιών. Μπορεί ακόμη και να «πελαγώνουμε» στην προσπάθεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίζουμε όντας πια γονείς να ασχολούμαστε με ό,τι μας ενδιαφέρει και μας βοηθά να αισθανόμαστε καλά. Άλλωστε, αυτό μας επιτρέπει να συνδεθούμε καλύτερα με τους γύρω μας και να φροντίσουμε την οικογένειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.