Αν και δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά τις δεξιότητές τους με τον ίδιο ρυθμό, ένα είναι βέβαιο: η ενθάρρυνση της μαμάς και του μπαμπά είναι πάντα απαραίτητη για να αναπτύσσονται, είτε είναι μικρά είτε μεγαλύτερα. Επιβραβεύστε και δώστε λοιπόν στο μωρό σας την «ελευθερία» να εξερευνήσει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο και πάντα βέβαια σε ασφαλή πλαίσια.

Κοινές αλλαγές στον έβδομο μήνα της ζωής του μωρού

Επανάληψη λέξεων και ήχων

Διαβάστε επίσης: Τα μεγάλα μωρά… κάνουν μεγάλα μωρά

Δώστε προσοχή στο μωρό σας όταν σας «μιλά». Ήδη μπορεί να επαναλαμβάνει ήχους, συλλαβές ή και λέξεις. Προωθήστε αυτήν την αλληλεπίδραση και ενισχύστε τη γλωσσική του ανάπτυξη με τραγούδια και παιχνίδια.

Απόπειρες και πτώσεις…

Εάν το μωρό σας έχει ήδη αρχίσει να μπουσουλάει, μπορεί να το δείτε να προσπαθεί με κάθε τρόπο να σηκωθεί.

Επιτρέψτε του να παίξει στο πάτωμα σε μια ασφαλή περιοχή μακριά από σκάλες. Τοποθετήστε τα αγαπημένα του παιχνίδια μισό μέτρο μακριά του καθώς το μωρό κουνιέται μπρος-πίσω και ενθαρρύνετε το να τα πιάσει.

Ώρα για τα πρώτα «όχι»

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, το μωρό σας μπορεί ήδη να αναγνωρίσει μια άρνηση. Θα καταλάβει όταν πείτε «όχι» σταθερά και με διαφορετικό τόνο όταν κάνει κάτι που δεν πρέπει.

Τι πρέπει να τρώει ένα μωρό στον έβδομο μήνα της ζωής του;

Στους 6 μήνες θα πρέπει να έχετε αρχίσει να ενσωματώνετε κάποιες τροφές όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά στη διατροφή του μωρού σας.

Στον έβδομο μήνα της ζωής του, μπορείτε να προσθέσετε κοτόπουλο και άπαχα κρέατα σε πολύ μικρά και καλοψημένα κομμάτια. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε να εισάγετε στη διατροφή του μαλακά μπισκότα και κομματάκια ψωμιού, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.

Τι είναι καλό να κάνετε σε αυτό το στάδιο

  • Παρέχετε ανεξαρτησία υπό την επίβλεψή σας την ώρα του φαγητού. Δώστε στο παιδί το κουταλάκι του και καθοδηγήστε το αρχικά με το χέρι σας.
  • Δημιουργήστε υγιεινές συνήθειες ύπνου για μια πιο σταθερή ρουτίνα.
  • Συμπεριλάβετε παιχνίδια αναγνώρισης χρωμάτων, σχημάτων και γραμμάτων. Δοκιμάστε επίσης να παίξετε παιχνίδια μπροστά σε έναν καθρέφτη.
  • Προσαρμόστε κάποιες περιοχές του σπιτιού για την ασφάλειά του ή δημιουργήστε έναν χώρο όπου θα μπορεί να παίξει χωρίς κανένα κίνδυνο.

Ο έβδομος μήνας της ζωής του μωρού σχετίζεται, όπως είπαμε, με μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε μικρές στιγμές χαλάρωσης ενώ το παρακολουθείτε να τρώει ή να παίζει μόνο του.

Σύντομα, ο μικρός εξερευνητής σας θα στέκεται με σιγουριά και θα βλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κόσμο γύρω του. Έτσι, η περιέργεια και η επιθυμία του για ανακάλυψη θα είναι ακόμα πιο έντονες. Συνοδεύστε το μωρό σας σε όλα τα στάδια με υπομονή, πολλές αγκαλιές και αγάπη, βάζοντας βέβαια και τα απαραίτητα όρια που κάθε παιδί έχει ανάγκη.