Μπορεί το παιδί σας να πέρασε στο πανεπιστήμιο και να ετοιμάζεται να ζήσει τη φοιτητική του ζωή ή να βρει δουλειά ή να συνεχίσει την εκπαίδευση του διαφορετικά, μακριά ωστόσο από εσάς. Μπορεί επίσης ήδη να νιώθετε πως σας λείπει και να έχετε το λεγόμενο «σύνδρομο της άδειας φωλιάς». Και είναι φυσικό. Σύμφωνα με μελέτη, το 98% των γονέων από τους 1000 που συμμετείχαν, δήλωσαν ότι ένιωθαν ακραία επίπεδα θλίψης όταν το παιδί τους έφυγε για σπουδές.

Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε εν όψει ενός τέτοιου αποχωρισμού «μπροστά»;

Διαβάστε επίσης: Ευτυχία: Τι μας κάνει χαρούμενους ως βρέφη, ως παιδιά, ως ενήλικες;

Τα 3 μεταβατικά στάδια του αποχωρισμού και πώς μπορούμε να τα διαχειριστουμε

Η θλίψη, η ανακούφιση και τέλος η χαρά είναι τα τρία βασικά στάδια και ευτυχώς μόνο ένα από αυτά είναι επώδυνο. Αρχικά, πρέπει να «αγκαλιάσετε» τη στεναχώρια σας και να την αφήσετε να βγει προς τα έξω. Μην καταπιέζετε τον εαυτό σας να μην κλάψει εφόσον έτσι αισθάνεστε. Αφήστε αυτά τα δάκρυα να κυλήσουν και θυμηθείτε πως, σύντομα, αυτή η θλίψη θα αρχίσει να ξεθωριάζει…

Η ανακούφιση δεν είναι το πιο εύκολο στάδιο και μπορεί να σας προκαλέσει ενοχές, αλλά από τη στιγμή που θα αναγνωρίσετε ότι ο χωρισμός αυτός είναι για καλό, θα ανακάμψετε.

Για να φτάσετε εντέλει στη χαρά:

Εστιάστε στα θετικά

Το παιδί σας προχωρά, εξελίσσεται, διευρύνει την κοινωνική του ζωή, «χτίζει» το μέλλον του και βέβαια εσείς από την άλλη, έχετε περισσότερο χρόνο να κάνετε πράγματα που ενδεχομένως δεν μπορούσατε πριν.

Διατηρήστε επαφή αλλά δώστε στο παιδί «χώρο»

Τα συνεχή τηλεφωνήματα και μηνύματα δεν θα σας βοηθήσουν να συνηθίσετε την απουσία του παιδιού, αφήστε που θα το κάνετε να αισθάνεται πίεση. Ρυθμίστε τις ώρες επικοινωνίας ώστε να υπάρχει μέτρο και σύμφωνα με το τι λειτουργεί τόσο για εσάς όσο και για το παιδί.

Φυσικά λοιπόν και θα έχετε επαφή, αλλά μην το παρακάνετε και κάντε ένα βήμα πίσω αν το παιδί σας το ζητήσει.

Δημιουργήστε περισσότερες κοινωνικές συνδέσεις

Η κοινωνικότητα είναι ένας υγιής τρόπος αντιμετώπισης της θλίψης. Δοκιμάστε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και αναβάλατε, γνωρίστε νέα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και περάστε το χρόνο σας ποιοτικά και δημιουργικά.

Αυτοφροντίδα και στόχοι

Συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας για λίγο καιρό σαν να ήσασταν άρρωστοι. Πάρτε μια βδομάδα άδεια από τη δουλειά, δείτε τις αγαπημένες σας σειρές, φάτε τα αγαπημένα σας φαγητά, ξεκουραστείτε.

Κάντε επίσης σχέδια για τον εαυτό σας, ιδιαίτερα για τις μέρες που θα περνούσατε χρόνο με το παιδί σας αν ήταν εκεί. Αν το βράδυ του Σαββάτου ήταν ανέκαθεν για παράδειγμα βραδιά κινηματογράφου για εσάς, τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να παρακολουθήσετε ταινίες που δεν ενδιέφεραν ποτέ το παιδί.

Τώρα είναι επίσης η τέλεια στιγμή για να θέσετε στόχους για το μέλλον. Ίσως να αναδιακοσμήσετε την κρεβατοκάμαρά σας, να παρακολουθήσετε ένα μάθημα χορού, να γράψετε ένα βιβλίο, να επισκεφτείτε μια μακρινή χώρα… Φτιάξτε εν ολίγοις μια λίστα με όλες τις δραστηριότητες που θα θέλατε να κάνετε και σταδιακά θα νιώθετε ευγνώμονες για αυτή τη μεταβατική φάση που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φυσιολογική ροή της ζωής…