Όλοι οι γονείς το έχουν κάνει. Αλλά το ότι μπερδεύετε καμιά φορά τα ονόματα των παιδιών σας, δεν σημαίνει ότι αγαπάτε το ένα περισσότερο από το άλλο. Τουναντίον. Οι επιστήμονες λένε ότι είναι απόδειξη της αγάπης σας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Memory & Cognition, όταν αποκαλείτε κάποιον με το όνομα κάποιου άλλου που έχετε την ίδια στενή σχέση, σημαίνει πως νοιάζεστε εξίσου και για τους δύο.

Οι ερευνητές και μέλη του Τμήματος Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα, πραγματοποίησαν 5 διαφορετικές μελέτες και εξέτασαν περισσότερους από 1.700 ανθρώπους προκειμένου να ανακαλύψουν τη βαθύτερη αιτία αυτού του φαινομένου ανάμεσα σε μέλη της ίδιας οικογένειας.

Διαβάστε επίσης: Νέοι γονείς: Κάνετε γυμναστική… χωρίς να το ξέρετε

Και ενώ το μπέρδεμα των ονομάτων συμβαίνει σε όλους, μία ομάδα ανθρώπων φαίνεται να είναι πιο επιρρεπής στο συγκεκριμένο σφάλμα: οι μαμάδες. Όλες οι μαμάδες που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι έχουν μπερδέψει τουλάχιστον μία φορά τα ονόματα των παιδιών τους.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταγράφει και αποθηκεύει ονόματα και πληροφορίες σε κατηγορίες

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί ένα «σημασιολογικό δίκτυο» – ένα σύστημα αρχειοθέτησης – στο οποίο οι παρόμοιες ή οι άμεσα συσχετιζόμενες πληροφορίες τοποθετούνται η μία «δίπλα» στην άλλη.

Όταν, λοιπόν, ο εγκέφαλος μιας μαμάς ψάχνει το όνομα του μεγαλύτερου παιδιού για να του πει να μαζέψει το δωμάτιό του, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει το λάθος αρχείο από τον «οικογενειακό φάκελο» και να φωνάξει τον μικρό.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι, οι γονείς συχνά αποκαλούν κατά λάθος τα παιδιά τους με το όνομα του οικογενειακού σκύλου, για το λόγο ότι θεωρούν τον τελευταίο μέλος της οικογένειας.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τις γάτες.

Είναι δυσκολότερο για έναν άνθρωπο να αναπτύξει επικοινωνιακή σχέση με μια γάτα, σε σύγκριση με ένα σκύλο, επειδή ο σκύλος μπορεί να αναγνωρίσει το όνομά του και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα, ενώ η γάτα όχι.