Πώς βοηθάμε τα παιδιά να αναπτύξουν καλή συμπεριφορά; Ποιο είναι το μυστικό της μάθησης και της σωστής διαπαιδαγώγησης; Ως γονείς, ίσως συχνά αναρωτιέστε ποιος είναι τελικά ο σωστός τρόπος προσέγγισης και άσκησης κριτικής έτσι ώστε να είναι εποικοδομητική και να μην έχει τελικά τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ας δούμε λοιπόν σήμερα πώς μπορούμε να πετύχουμε την ισορροπία και να βοηθήσουμε τα παιδιά χωρίς να βλάπτουμε άθελά μας την αυτοπεποίθησή τους.

Διαβάστε επίσης: Μπαμπάδες: Έχουν «μοναδική επίδραση» στην εκπαίδευση των παιδιών, λένε οι επιστήμονες

Τι είναι η εποικοδομητική κριτική και ποια τα οφέλη της

Εποικοδομητική κριτική είναι η κριτική που στοχεύει στην προώθηση της καλής συμπεριφοράς και παρακινεί σε βελτίωση. Δεν στοχεύει στην υποτίμηση αλλά στη μάθηση. Μεταξύ των κύριων οφελών της είναι:

  • Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης καθώς διαβεβαιώνουμε τα παιδιά πως πιστεύουμε ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα και ότι είναι ικανά να πετύχουν περισσότερα.
  • Η καλλιέργεια μιας πιο στενής σχέσης μαζί τους γεμάτη ενδιαφέρον και στοργή.

Οι τρόποι για να ασκήσουμε εποικοδομητική κριτική στα παιδιά

Με σεβασμό

Εάν το σχόλιό σας μοιάζει επιθετικό, είναι πιθανό το παιδί να προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Σε αυτήν την περίπτωση, θα σταματήσει να σας ακούει και θα αρχίσει να σκέφτεται μια στρατηγική για να «αντεπιτεθεί».

Πρέπει επίσης να προσέχετε τον τόνο της φωνής σας και τη γλώσσα του σώματός σας. Απευθυνόμενοι στο παιδί, πρέπει να το κάνετε να νιώθει πως υπάρχει πάντα σεβασμός και αγάπη.

Μην κάνετε την κριτική προσωπική

Όταν επιδιώκετε να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική, επισημάνετε τη συμπεριφορά που θέλετε να αλλάξει, μη συγχέοντας το χαρακτήρα με την πράξη. Αντί να πείτε στο παιδί: «Είσαι ακατάστατος και τσαπατσούλης», πείτε του: «Θα ήθελα να συνεργάζεσαι περισσότερο ως προς την τακτοποίηση του δωματίου σου».

Όταν κάνουμε κάτι προσωπικό, διατρέχουμε δύο κινδύνους. Πρώτον, τα παιδιά να το πάρουν άσχημα επειδή λαμβάνουν κάτι επιθετικό και δεύτερον, να κρατήσουν την «ταμπέλα» που τους δίνουμε και να πιστέψουν ότι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους και όχι κάτι που μπορούν να αλλάξουν.

Επισημάνετε κάτι θετικό στη στάση του παιδιού

Η επισήμανση των καλών προθέσεων και η εκτίμηση των προσπαθειών ενός παιδιού είναι σημαντικό να προηγείται της επισήμανσης του λάθους που πρέπει να διορθωθεί. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στο παιδί: «Μπράβο σου που σήκωσες τα ρούχα από το πάτωμα. Ωστόσο, την επόμενη φορά, αντί να τα αφήσεις στο κρεβάτι, θα πρέπει να τα βάλεις στην ντουλάπα».

Καθοδηγήστε το παιδί και δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν βλέπουν να γίνεται πράξη η επιθυμητή συμπεριφορά. Μπορείτε επίσης να κάνετε εκείνα που θέλετε να μάθει στην αρχή μαζί έτσι ώστε στην πορεία να τα κάνει πιο εύκολα μόνο του.

Να είστε ξεκάθαροι και συνοπτικοί

Θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι και να μην κάνετε «κύκλους» γύρω από αυτό που θέλετε να επισημάνετε. Είναι επίσης σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά και να τους εξηγείτε τα οφέλη του να συμπεριφέρονται καλά ώστε να καταλαβαίνουν πάντα πως υπάρχει λόγος για όσα τους λέτε και πως οι απαιτήσεις δεν είναι απλώς μια ιδιοτροπία σας.

Βρείτε την κατάλληλη στιγμή

Ακόμα κι αν η κριτική είναι θετική, είναι σημαντικό να γίνεται τη σωστή στιγμή. Είναι καλό να είστε μόνοι με το παιδί και οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ώστε ήρεμα να υπάρξει μια συζήτηση μαζί του.