Τα παιδιά των οποίων οι μπαμπάδες διαβάζουν, παίζουν, τραγουδούν και ζωγραφίζουν μαζί τους παρουσιάζουν «μικρή αλλά σημαντική» αύξηση των επιδόσεων στο δημοτικό σχολείο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Leeds.

Οι ερευνητές συνιστούν να αφιερώνετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε στα παιδιά και να ασχολείστε ενεργά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες κάθε εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί πρέπει να παίζετε με το παιδί σας

Μόλις 10 λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, επισημαίνει η μελέτη.

Κι αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που επισημαίνει ότι το ποσοστό του χρόνου που περνούν οι μπαμπάδες με τα παιδιά τους έχει άμεση σχέση με τις μαθηματικές τους δεξιότητες.

Όσο πιο ενεργό ενδιαφέρον δείχνει ο πατέρας στην εκπαίδευση του παιδιού, τόσο πιο πολύ αναπτύσσεται το παιδί πνευματικά. Επομένως, όσο πιο πολύ ασχολείται ο πατέρας με τα θέματα του σχολείου, τόσο καλύτερες θα είναι οι σχολικές επιδόσεις του παιδιού.

Οι μπαμπάδες μαθαίνουν στα παιδιά ανεξαρτησία και υπευθυνότητα

Προηγούμενη βρετανική έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά είχαν υψηλότερες επιδόσεις στις δεξιότητες σύνθετης σκέψης όταν οι μπαμπάδες τους ανέμεναν από αυτά να χειρίζονται ευθύνες, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούν ψαλίδι, να διασχίζουν το δρόμο ή να κάνουν μπάνιο μόνα τους.

Η ενασχόληση του πατέρα με το παιδί κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, μπορεί να καθορίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού για τον εαυτό του, καθώς και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε νέες προκλήσεις.

Οι μπαμπάδες τείνουν να βάζουν περισσότερες προκλήσεις στο παιδί για να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες, ενώ, παράλληλα, ενθαρρύνουν περισσότερο την ανεξαρτησία, απ’ ότι οι μαμάδες.

Αυτό δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Επιπλέον, βοηθά τα παιδιά να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες των πράξεών τους.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι ο «καθρέφτης» της συμπεριφοράς των γονιών τους.

Εάν εκείνοι συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα απέναντι στις υποχρεώσεις τους, τότε είναι πιο πιθανό τα παιδιά να υιοθετήσουν αυτή τη συμπεριφορά και στις δικές τους, όπως είναι η μελέτη για το σχολείο.