Αν είστε εργαζόμενη και ειδικά νέα μαμά, μπορεί να ανησυχείτε για το πώς θα εξισορροπήσετε την καριέρα και την ανατροφή του παιδιού σας. Άλλωστε, αν το να είσαι μαμά που ασχολείται με τα οικιακά είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, τότε τι σημαίνει ακριβώς το να είσαι εργαζόμενη;

Ας δούμε πώς επιτυγχάνεται η ισορροπία χωρίς άγχος και χωρίς να φτάνετε σε αδιέξοδα.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Η αγάπη, η ελπίδα και η ευτυχία τα βοηθά να αναπτυχθούν σωστά

Συμβουλές για να απολαμβάνετε τη ζωή σας και ως εργαζόμενη και ως μαμά

Αφήστε στην άκρη τις ενοχές

Εάν αισθάνεστε ένοχη που λείπετε ώρες από το σπίτι, εστιάστε στα θετικά πράγματα που φέρνει η δουλειά σας στη ζωή σας και στην οικογένειά σας. Έχετε επιπλέον εισόδημα, είστε παραγωγική και δημιουργική και βέβαια ένα πολύ καλό παράδειγμα- πρότυπο για τα παιδιά σας, κάτι για το οποίο θα πρέπει να είστε υπερήφανη.

Εξοικονομήστε χρόνο με κάθε τρόπο

Παραγγείλετε τα ψώνια σας στο διαδίκτυο και ετοιμάστε τα ρούχα σας από το προηγούμενο βράδυ. Όσο καλύτερα οργανώσετε την εβδομάδα σας από νωρίς, τόσο πιο πολύ θα εξοικονομείτε χρόνο σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον, προσέξτε όλα εκείνα που μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή, όπως το κινητό ή η τηλεόραση και βέβαια ζητήστε βοήθεια από το σύντροφό σας, φίλους ή συγγενείς όταν νιώθετε πως την έχετε ανάγκη.

Ακόμα και ο λίγος χρόνος με την οικογένειά σας «μετρά»

Κάθε στιγμή με τα παιδιά και τον σύντροφό σας μετρά. Αξιοποιήστε στο έπακρο έστω και αυτή τη μισή ώρα που έχετε όλοι μαζί πριν τον ύπνο. Αφιερώστε την Κυριακή στην οικογένεια και μόνο, είτε στο σπίτι είτε οργανώνοντας μια εκδρομή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δειπνήσετε ποτέ ξανά με τους φίλους σας. Απλά πως θα πρέπει να βρείτε μια χρυσή τομή μεταξύ της φροντίδας του εαυτού, των φιλικών συναναστροφών και της οικογενειακής σας ζωής, αφιερώνοντας ίσως λιγότερο αλλά πιο ποιοτικό χρόνο σε εσάς και τους αγαπημένους σας.

Όπου κι αν βρίσκεστε, να είστε παρούσα

Είναι… δελεαστικό να σκέφτεστε τη δουλειά ενώ είστε στον αγώνα ποδοσφαίρου του παιδιού σας. Μπορεί να θέλετε να ελέγξετε τα email σας ή να ολοκληρώσετε ένα project. Κάνοντας όμως αυτό, δεν ζείτε τη στιγμή και δεν βάζετε αυτήν την απαραίτητη διαχωριστική γραμμή μεταξύ οικογένειας και εργασίας.

Προσπαθήστε να είστε παρούσα στο «τώρα». Αυτό θα κάνει το χρόνο σας με την οικογένεια πιο ουσιαστικό και το χρόνο εργασίας σας πιο παραγωγικό.

Ο γρήγορος «οδηγός» που δεν πρέπει να ποτέ να ξεχνάτε

Συνοπτικά, ως εργαζόμενη μαμά, είναι σημαντικό να:

  • Αποστασιοποιηθείτε από τις κοινωνικές απαιτήσεις που συχνά υποδεικνύουν το πώς πρέπει να είστε μητέρα, γυναίκα, επαγγελματίας και τελικά άνθρωπος.
  • Μην «τρελαίνεστε» με τις δουλειές του σπιτιού. Άλλωστε, δεν τελειώνουν ποτέ…
  • Ακούτε τον εαυτό σας και να προσπαθείτε να ανταποκριθείτε πρώτα από όλα στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.
  • Αμφισβητήσετε την κοινωνική εικόνα του τι εστί «καλή» μαμά και χτίστε τη σχέση σας με το παιδί ή τα παιδιά σας με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.
  • Θυμάστε πως και η μαμά έχει δικαίωμα στα «λάθη» και κάθε φορά μαθαίνει, εξελίσσεται και παρά τις απαιτήσεις, προχωρά δυναμικά μπροστά.