Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiological Anthropology, υποστηρίζει ότι η συναισθηματική ευημερία ενός παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική του ανάπτυξη.

Κατ’ αρχάς, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πώς θα μεγαλώσει ένα παιδί.

Όπως όλοι ξέρουμε, τα γονίδια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Είναι σημαντικό όμως να θυμάστε ότι οι βιολογικοί παράγοντες δεν δρουν μεμονωμένα.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς επηρεάζει τις ορμόνες του το μπλε φως από τις οθόνες

Τα γονίδια, ας πούμε, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα γονίδια και το περιβάλλον.

Ορισμένα γονίδια μπορεί να κυριαρχούν και να αποτρέπουν την έκφραση άλλων. Σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένες βιολογικές επιδράσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιδιακή έκφραση.

Ένα παράδειγμα βιολογικής επιρροής στην γονιδιακή έκφραση είναι ένα παιδί που δεν παίρνει σωστή διατροφή ή δεν κοιμάται επαρκώς. Το παιδί μπορεί να μην μεγαλώνει σωστά, παρόλο που έχει κληρονομήσει γονίδια για ύψος.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού The European Journal of Clinical Nutrition, η ποσότητα γάλακτος που καταναλώνει μία γυναίκα ημερησίως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί, επίσης, να επηρεάσει το ύψος που θα έχει ως ενήλικας το παιδί της.

Τώρα, οι ερευνητές από το τμήμα της βιολογικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Loughborough, έρχονται να προσθέσουν άλλη μια μεταβλητή στην εξίσωση…

Τα παιδιά χρειάζονται και ψυχολογική υποστήριξη για να μεγαλώσουν

Με λίγα λόγια, το παιδί σας χρειάζεται αγάπη, ελπίδα, ευτυχία και σταθερότητα για να γίνει ψηλό και δυνατό.

«Το ανθρώπινο είδος έχει ανάγκη από ισχυρούς κοινωνικούς και συναισθηματικούς δεσμούς, δηλαδή αγάπη μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών. Οι δεσμοί αυτοί απαιτούνται για την προώθηση σχεδόν όλων των βιολογικών λειτουργιών, όπως η πέψη, η απορρόφηση της τροφής στο σώμα και ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί η ερευνητική ομάδα.

Αντίθετα, το συναισθηματικό στρες των παιδιών που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει έλλειψη αγάπης και αβεβαιότητα, παρεμβαίνει στις βασικές ορμόνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη και το ύψος.